Lehká fazolová směs
Dnes vystavuji čistě vegetariánský recept, který mi velmi zachutnal. Využila jsem sezónní zeleniny (čerstvě utržených rajčat i cukety) a složila báseň:
„Fazole stojí nula, nula, nic.
Chutné jídlo za hubičku, co na to říct?“
Dobrou chuť 🙂
Ingredience na 3-4 porce
- 1 hrnek (150g) v suchém stavu bílých velkých fazolí
- 450g (8 středně velkých) rajčat
- 1 menší (400g) cuketa
- 250g (vanička) žamipónů
- 3 bílé cibule
- 1 lžička římského kmínu
- 1-2 stroužky česneku
- 2 lžíce tamari (sójová omáčka z fermentované sóji)
- 3 lžíce ghí, másla nebo extra panenského olivového oleje (preferuji ghí)
- špetka – 2 špetky kajenského pepře (dle chuti, volitelné)
- případně růžová himalájská sůl na dochucení
- jarní cibulka na dozdobení
Příprava
Bílé fazole jsem přes noc namočila do vody (doba namáčení je 12 hodin i více). Pak jsem je propláchla a vařila ve vodě 90 minut, scedila a dala stranou.
Cibuli jsem oloupala, nakrájela na jemno a 5 minut restovala na ghí. K cibulce jsem přidala oloupané a na plátky pokrájené žampióny, na kostičky nakrájená rajčata, na kostičky pokrájenou cuketu a vše jsem s kmínem dusila za občasného promíchání 10 minut pod pokličkou.
Následně jsem přidala fazole, zapnula sporák naplno, aby se vyvařila tekutina z rajčat a jídlo bylo hustší. Vařila jsem dalších 5 minut.
Směs jsem dala stranou, aby vychladla natolik, že v ní udržím prst, ale jídlo bylo pořád teplé. Až po té jsem přidala do směsi prolisovaný česnek a Tamari omáčku (bez tepelné úpravy neztratí nic z jejich cenných látek)
Jídlo lze dokořenit kajenských pepřem, aby bylo ostřejší. Nedosoluji, Tamari omáčka mi na dodání slané chuti stačí. Dozdobím jen nasekanou jarní cibulkou a je to 🙂
Diskuze
Zatím žádné komentáře.