Lilkové lasagne
Lilek se dá připravit a využít na více způsobů. Mám ho moc ráda v Ratatouille. Také hodlám vyzkoušet plněné lilky a lilkové závitky. Pro dnešek nám tato zelenina nahradí klasické pšeničné lasagne, tudíž udělá masový pokrm lépe stravitelný, bezlepkový s nižším množstvím sacharidů. Komu by vadila jeho tuhá slupka, ať si lilek oloupe.
Ingredience na cca 4-6 porcí
- 1-2 lilky (použila jsem 1 a půl lilku)
- 400g krůtího mletého masa
- 280g rajčatového protlaku
- 6 lžic extra panenského olivového oleje + něco na zakapání vrchní strany lasagní
- 1 velká bílá cibule
- 1 stroužek česneku
- lístky z 1 větvičky čerstvého rozmarýnu (nebo lžička sušeného)
- lístky z 1 větvičky čerstvého oregana (nebo lžička sušeného)
- 1 hrst nasekaných listů bazalky (nebo lžička sušené bazalky)
- růžová himalájská sůl a pepř na dochucení masové směsi
- 4 lžíce strouhaného parmezánu
Příprava
Nasekanou cibulku jsem zpěnila na olivovém oleji a přidala mleté maso, rozmarýn, oregano, bazalku a česnek. Maso jsem restovala asi deset minut, aby ztratilo syrovou barvu a současně ho vařečkou neustále oddělovala na co nejmenší kousky. Pak jsem přidala rajčatový protlak, pepř a sůl a ještě krátce celou směs povařila.
Lilek jsem pokrájela na co nejtenčí plátky (2-3 mm). Do pekáčku jsem vložila první vrstvu lilkových plátků, na kterou jsem dala 1/3 masové směsi a zasypala lžící parmezánu. Znovu jsem opakovala: lilek – masová směs – parmezán a ještě jednou lilek – masová směs – parmezán. Navrch jsem dala poslední vrstvu lilkových plátků, zakapala je olivovým olejem a zasypala poslední lžící strouhaného parmezánu.
Peču pod pokličkou při 190°C 1 hodinu.
Diskuze
Fakt moc dobré, určitě budeme vařit častěji.
Jednoduché a moc dobré. Díky za recept.