Lososové koule se sezamovo-zázvorovou omáčkou

Další z receptů, který budete zbožňovat!

Lososové koule jsou super jednoduché a rychlé na přípravu – smícháte jen několik ingrediencí, uděláte koule, obalíte v sezamu a pak už se jen můžete těšit na výsledek. Omáčka je naprsto luxusní a snad ještě snazší – rozmixovat ingredience a je hotovo.

Hlavní jídlo budete mít během chvíle připravené a můžete so ho dát se zeleninou nebo rýží, která se k omáčce na thajský způsob velmi hodí.

Ingredience (na cca 31 koulí)

  • 3 plechovky (celkem 630g) lososa (používám značku John West – losos je uloven v moři) nebo 600g čerstvého umletého lososa
  • ¼ hrnku (15g) nasekané čerstvé petrželky
  • ½ hrnku (30g) mandlové mouky
  • 2 lžíce kokosové mouky
  • 2 lžíce škrobu kuzu (zdravá výživa) nebo 2 další lžíce kokosové mouky
  • 1 velká sladká bílá cibule (nasekaná najemno)
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • Najemno strouhaná citrónová kůra z ½ BIO citrónu
  • Šťáva z ½ citrónu
  • 2 vejce
  • ½ lžičky himálajské soli
  • Drcený pepř na dochucení
  • Sezamová semínka na obalení koulí

Omáčka

  • ½ hrnku (120ml) kokosového mléka z plechovky
  • 2 lžíce (60g) sezamové pasty Tahini
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • Najemno strouhaná citrónová kůra z ½ BIO citrónu
  • 35g (velikost a tloušťka palce) oloupaného a na kolečka nakrájeného čerstvého zázvoru
  • 1 prolisovaný stroužek česneku
  • 1/3 lžičky himálajské soli
  • Drcený pepř na dochucení

Příprava

Lososa z plechovky jsem slila, zbavila se jeho vlastní šťávy a maso dala do mísy. K masu jsem přidala všechny ostatní ingredience a rukou jsem vše pořádně promíchala. Těsto jsem nechala odpočinout v ledničce asi hodinu. Mezi tím jsem si připravila omáčku tak, že jsem všechny ingredienci rozmixovala tyčovým mixérem. I omáčku jsem dala chladit do ledničky.

Po hodině jsem vyndala masovou směs a tvořila jsem z ní koule ve velikosti pingpongového míčku. Koule jsem pak ještě obalila v sezamových semínkách a dala na pečící papír. Pekla jsem je při 200°C 30 minut. Koule jsem nechala trochu vychladnout a pak namáčela do omáčky.

lososovekoule2
Dnes jimi pohostím návštěvu a bez výčitek si budu zobat taky 🙂

Vaše Maruška