Lososové koule se sezamovo-zázvorovou omáčkou
Další z receptů, který budete zbožňovat!
Lososové koule jsou super jednoduché a rychlé na přípravu – smícháte jen několik ingrediencí, uděláte koule, obalíte v sezamu a pak už se jen můžete těšit na výsledek. Omáčka je naprsto luxusní a snad ještě snazší – rozmixovat ingredience a je hotovo.
Hlavní jídlo budete mít během chvíle připravené a můžete so ho dát se zeleninou nebo rýží, která se k omáčce na thajský způsob velmi hodí.
Ingredience (na cca 31 koulí)
- 3 plechovky (celkem 630g) lososa (používám značku John West – losos je uloven v moři) nebo 600g čerstvého umletého lososa
- ¼ hrnku (15g) nasekané čerstvé petrželky
- ½ hrnku (30g) mandlové mouky
- 2 lžíce kokosové mouky
- 2 lžíce škrobu kuzu (zdravá výživa) nebo 2 další lžíce kokosové mouky
- 1 velká sladká bílá cibule (nasekaná najemno)
- 2 prolisované stroužky česneku
- Najemno strouhaná citrónová kůra z ½ BIO citrónu
- Šťáva z ½ citrónu
- 2 vejce
- ½ lžičky himálajské soli
- Drcený pepř na dochucení
- Sezamová semínka na obalení koulí
Omáčka
- ½ hrnku (120ml) kokosového mléka z plechovky
- 2 lžíce (60g) sezamové pasty Tahini
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce vinného octa
- 1 lžíce sezamového oleje
- Najemno strouhaná citrónová kůra z ½ BIO citrónu
- 35g (velikost a tloušťka palce) oloupaného a na kolečka nakrájeného čerstvého zázvoru
- 1 prolisovaný stroužek česneku
- 1/3 lžičky himálajské soli
- Drcený pepř na dochucení
Příprava
Lososa z plechovky jsem slila, zbavila se jeho vlastní šťávy a maso dala do mísy. K masu jsem přidala všechny ostatní ingredience a rukou jsem vše pořádně promíchala. Těsto jsem nechala odpočinout v ledničce asi hodinu. Mezi tím jsem si připravila omáčku tak, že jsem všechny ingredienci rozmixovala tyčovým mixérem. I omáčku jsem dala chladit do ledničky.
Po hodině jsem vyndala masovou směs a tvořila jsem z ní koule ve velikosti pingpongového míčku. Koule jsem pak ještě obalila v sezamových semínkách a dala na pečící papír. Pekla jsem je při 200°C 30 minut. Koule jsem nechala trochu vychladnout a pak namáčela do omáčky.
Dnes jimi pohostím návštěvu a bez výčitek si budu zobat taky 🙂
Diskuze
Zatím žádné komentáře.