Maďarský guláš

Ideální jídlo k obědu či večeři pro celou rodinu. V mém případě dnešní oběd s 1 bramborem a salátem.

Děti a manžel se mají na co těšit – maďarský guláš je jejich oblíbený. Jen mi z toho vyndávají ty žampióny 🙁 .

Ingredience (na 5-6 porcí)

  • 4 lžíce kvalitního másla nebo Ghí (přepuštěného másla)
  • 1kg hovězího masa (použila jsem tentokrát hovězí krk)
  • 3 větší cibule
  • 3 červené papriky
  • 1 lžička uzené papriky (volitelné)
  • 400g žampiónů
  • 2 lžíce mleté sladké červené papriky
  • 500ml vody nebo vývaru
  • 600ml rajčatové passaty
  • 6 lžic nasekané čerstvé petrželky
  • Himalájská sůl a mletý pepř dle chuti
  • 1 plnotučná zakysaná smetana (200g)

Postup

Maso jsem omyla a nakrájela na kostičky. Ty jsem pak na rozpáleném másle krátce orestovala, aby ztratily syrovou barvu. Maso jsem vyjmula z nepřilnavého pekáčku a dala stranou. Šťávu jsem ponechala bublat v pánvičce a dorůžova jsem na ní opekla nadrobno nakrájenou cibulku. Následně jsem k cibulce přihodila na kostičky nakrájené a semínek zbavené papriky a vařila ještě tak 3 minuty. Pak jsem přidala oloupané a na plátky nakrájené žampióny a pod pokličkou dusila ještě další 3 minuty. Nakonec jsem vše zaprášila mletou červenou paprikou a uzenou paprikou a ještě krátce podusila. Opět jsem do pekáčku se zeleninou vrátila maso, zalila ho vodou, rajčatovým protlakem a přimíchala nasekanou petrželku. Vše jsem pekla 3 hodiny pod pokličkou v předem vyhřáté troubě na 170°C.

Po vyjmutí z trouby jsem ještě vmíchala do hotové omáčky zakysanou smetanu a dochutila solí a mletým pepřem.

madarskygulas3

Vaše Maruška