Maďarský guláš
Ideální jídlo k obědu či večeři pro celou rodinu. V mém případě dnešní oběd s 1 bramborem a salátem.
Děti a manžel se mají na co těšit – maďarský guláš je jejich oblíbený. Jen mi z toho vyndávají ty žampióny 🙁 .
Ingredience (na 5-6 porcí)
- 4 lžíce kvalitního másla nebo Ghí (přepuštěného másla)
- 1kg hovězího masa (použila jsem tentokrát hovězí krk)
- 3 větší cibule
- 3 červené papriky
- 1 lžička uzené papriky (volitelné)
- 400g žampiónů
- 2 lžíce mleté sladké červené papriky
- 500ml vody nebo vývaru
- 600ml rajčatové passaty
- 6 lžic nasekané čerstvé petrželky
- Himalájská sůl a mletý pepř dle chuti
- 1 plnotučná zakysaná smetana (200g)
Postup
Maso jsem omyla a nakrájela na kostičky. Ty jsem pak na rozpáleném másle krátce orestovala, aby ztratily syrovou barvu. Maso jsem vyjmula z nepřilnavého pekáčku a dala stranou. Šťávu jsem ponechala bublat v pánvičce a dorůžova jsem na ní opekla nadrobno nakrájenou cibulku. Následně jsem k cibulce přihodila na kostičky nakrájené a semínek zbavené papriky a vařila ještě tak 3 minuty. Pak jsem přidala oloupané a na plátky nakrájené žampióny a pod pokličkou dusila ještě další 3 minuty. Nakonec jsem vše zaprášila mletou červenou paprikou a uzenou paprikou a ještě krátce podusila. Opět jsem do pekáčku se zeleninou vrátila maso, zalila ho vodou, rajčatovým protlakem a přimíchala nasekanou petrželku. Vše jsem pekla 3 hodiny pod pokličkou v předem vyhřáté troubě na 170°C.
Po vyjmutí z trouby jsem ještě vmíchala do hotové omáčky zakysanou smetanu a dochutila solí a mletým pepřem.
Diskuze
Okey a jeste otazka...ja moc nepouzivam ocet a salat...muzu citron?
Jasan, citrón je v pořádku :-)
Ahoj Marusko musi tam byt ta smetana? Moc to nesnesu🤔
Ahoj, s každým receptem pracujte dle svých potřeb. Smetana lze samozřejmě vynechat, případně nahradit kokosovým lékem (ale není to nutnost). Smetana tu skvělou chuť omáčky tak jako zjemňuje :-)