Masové kuličky v kokosovo-mangové omáčce (paleo, W30, nízkosacharidové, bez lepku, bez laktózy)
Květáková rýže se stala už běžnou součástí mých nízkosacharidových pokrmů a nemohu na ni dopustit. Tentokrát jsem ji obohatila masovými kuličkami s koriandrem zalité mango-kokosovou omáčkou. Opět vznikl barvami a vůněmi zalitý pokrm, který je bohatý na mikro a makro živiny a pro tělo důležité protizánětlivé látky.
Koriandr miluji, ale vím, že jsou tací, kteří mu neholdují. S každým receptem se dá pracovat podle vlastních chutích a potřeb, a tak se dá koriandr nahradit petrželkou 😉
1 porce obsahuje 2264 kJ; 542 kCal; 34g bílkovin, 34g sacharidů, 30g tuků
Ingredience na 4 porce
na masové kuličky
- 400g mletých, krůtích prsou
- 1 plná hrst nasekaných lístků koriandru
- 1/2 (80g) větší červené cibule nasekané najemno
- 3 stroužky prolisovaného česneku
- 1 vrchovatá lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 1/3 lžičky drceného kmínu
- 1/2 lžičky mleté kurkumy
- 1/4 lžičky mleté, pálivé papriky
- 1 lžička lžička růžové himalájské soli
- mletý pepř na dochucení
na omáčku
- 300g kostiček manga (z jednoho většího, měkkého manga)
- 200ml bio kokosového mléka (v bio kvalitě je hustší; kupuji v drogerii DM)
- 2 lžíce fermentované sójové omáčky Tamari (lze nahradit klasickou sójovou omáčkou; kupuji ve zdravé výživě)
- 3/4 lžičky pálivého kari
- 1 ks (130g) červené kapie
- 2 hrnky (110g) růžiček brokolice
- růžová himalájská sůl na dochucení dle potřeby
na květákovou rýži
- 800g (1 veliký) květák
- 1 veliká (160g) bílá cibule
- 80g ghí (nebo másla)
- 2-3 stroužky prolisovaného česneku
- 1 lžíce fermentované sójové omáčky Tamari
- růžová himalájská sůl na dochucení dle potřeby
na posyp
- hrst nasekaných lístků koriandru
- 1 nasekaná jarní cibulka
Příprava
Maso smíchám v míse se všemi ostatními ingrediencemi. Troubu nechám předehřát na 180°C. Na plech pokládám dlaněmi uválené kuličky (cca v průměru 2,5 cm veliké) vedle sebe. Vznikne mi 24 stejně velikých kuliček.
Peču 20 minut.
Dále se připravím omáčku tak, že v kuchyňském robotu rozmixuji mango, kokosové mléko, tamari omáčku a pálivé kari na jemnou omáčku.
Tou pak zaliji upečené masové kuličky v kastrůlku, přidám na nudličky nakrájenou papriku s na malé růžičky pokrájenou brokolicí a dusím pod pokličkou 20 minut, aby zelenina změkla.
Zatímco se mi dusí omáčka, připravím si květákovou rýži tak, že květák nakrájím na menší kousky a v kuchyňském robotu s esovitými noži jej nasekám na konzistenci kuskusu. Na pánvičce pak rozpálím ghí a orestuji na něm nasekanou cibulku dorůžova. Přimíchám květák a dusím cca 10 minut, aby byl květák měkký na zkus. Pak jej sejmu z plotny a ochutím tamari omáčkou, prolisovaným česnekem a solí.
Hotovou květákovou rýži servíruji s 6 masovými kuličkami zalitými omáčkou a vše ještě posypu nasekaným koriandrem a jarní cibulkou.
Diskuze
Opat jeden uzasny recept! Bolo to vynikajuce. :)
Barvami a chutěmi nabitý pokrm, bomba! Vypadá víc než dobře a ještě s lehkou vůní léta 🙂👍Vyzkouším.