Nízkosacharidová velikonoční nádivka
Tomu říkám kamufláž. Nádivka vypadá jako s pečivem, voní jako s pečivem, chutná jako s pečivem, ale „opravdové“ pečivo tam není. Mohu vám zaručit, že rozdíl nepoznáte.
Letos jsem vzala velikonoční vaření důsledněji a zaběhla si do lesa na kopřivy. Kopřiv i medvědího česneku (do pražské Šárky však nejedu a kupuji v super marketu 😉 ) je sezóna, o vajíčkách nemluvě, a tak příprava velikonoční nádivky, která splňuje paleo a nízkoscharidové požadavky, může začít.
Výroba nízkosacharidového chlebu je víc než jednoduchá – chutná i samostatně – upečený a posypaný solí a kmínem je moc fajnový 🙂 .
Ingredience na 8-12 porcí
Na nízkosacharidový chlebík
- 200g mandlové mouky (kupované nebo domácí)
- 6 vajec
- 1 lžička jedlé sody
- ½ lžičky růžové himalájské soli
- 50 ml rozpuštěného ghí nebo másla
- Bochníková forma – konkrétně peču v této od Tescoma a jsem s ní velice spokojena
- Ghí a trochu mandlové mouky na vysypání formy
Na nádivku
- 5 vajec natvrdo
- 4 rozkvedlaná vejce
- 1 lžička uzené papriky
- ½ lžičky růžové himalájské soli
- mletý pepř na dochucení
- 2 lžíce hrubozrnné hořčice (bez konzervantů)
- 120g šunky od kosti (dle vlastního výběru)
- 50g medvědího česneku
- 2 stonky hladkolisté petržele
- 2 plné hrsti lístků kopřiv
- 2 celerové stonky (celeru řapíkatého)
- 2 velké bílé cibule
- 2 lžíce ghí nebo másla
- forma se sundavacím bokem
Příprava
Nejprve jsem si upekla chlebík. Bílky jsem oddělila od žloutků a ušlehala z nich tuhý sníh. Do něj jsem vmíchala veškeré ingredience na chlebík (žloutky, sůl, sodu, mandlovou mouku a ghí), vytřela jsem formu ghíčkem a vysypala mandlovou moukou. Do formy jsem nalila promíchané těsto a pekla v předem předehřáté troubě při 180°C 40-55 min. Chléb je hotov, když po zapíchnutí zůstává špejle čistá.
Chleba jsem nechala vychladnout.
Zatímco mi chlebík chladl, připravovala jsem ingredience na nádivku. 5 vajec jsem uvařila natvrdo a dala si je stranou vychladnout. Další 4 vejce jsem rozdělila na bílky a žloutky. Bílky jsem vyšlehala v tuhý sníh. Rozkvedlané žloutky jsem smíchala se sněhem, solí, pepřem, mletou uzenou paprikou a hořčicí (nechala jsem stranou a použiji až na závěr). Najemno nasekanou cibulku jsem společně s na proužky pokrájenými celerovými stonky restovala na ghí do změknutí (cca 5 minut) a nechala je také vychladnout na pokojovou teplotu.
Natrhané kopřivy jsem řádně omyla v octové vodě, otrhala lístky, ještě jednou opláchla a lístky nasekala na jemno.
Najemno jsem také nasekala medvědí česnek a lístky petrželky. Šunku jsem nakrájela na kostičky. Nakonec jsem na kostičky pokrájela i vychladlý chlebík a vše (kromě rozkvedlaných vajec a vajec uvařených natvrdo) jsem smíchala dohromady. Jakmile bylo vše v míse promíchané, přidala jsem i tekutá vejce.
Do ghí (nebo máslem) vytřené formy jsem dala půlku nádivky, uhladila ji a pěstí vytvořila 5 důlků na vejce. Uvařená a vychladlá vajíčka jsem oloupala a vložila do důlků. Následně jsem vše zakryla druhou půlkou směsi. Vršek vajec na mne vykukoval, tak jsem je dozdobila přes v papíru vystřihnuté srdíčko uzenou paprikou. Pekla jsem v předem vyhřáté troubě na 170°C 30 min.
Diskuze
Kolik chlebíku do nádivky prosím?
Ahoj, 1 celý, hotový chlebík 🙂
Už voní v troubě, mňam, moc se na ni těším, voní úžasne!! A ten chlebik, moc chutný i jen tak, třeba s máslem. .. 😊 no co, kapánek jsem "zakrojila"...už jen ten chléb budu připravovat častěji...DÍKY MOC!! 😊
Maruško, i za mě a rodinu obrovská pochvala nádivky! Jen díky Tobě jsem ji letos upekla, dnes druhou várku, kterou mám konečně možnost ochutnat (s první mi odjel zbytek rodiny na Šumavu). A je FAKT VYNIKAJÍCÍ! Trochu jsem improvizovala s bylinkami, ale vůbec to chuti nevadí. Jsem ráda, že díky Tobě nejsme odkázaní jen na rohlíky namočené v mlíku a vejci a upečené s uzeným :-)))
Jíťo, to Ti moc děkuji a těší mne, že chutná! :-)
Maruško recept určitě vyzkouším. Jan potřebuji poradit s tím celerovym stonkem 🙈 řapíkaty celer či normální kulatý mívá nejakou nať? Děkuji :)
Ahoj, je to celer řapíkatý (na vrchu z něj maximálně čouhají lístky). Už ho tak prodávají. Bezvadný i do lisovaných šťáv s mrkví a jablkem, nebo do polévek, salátů pokrájený na malé proužky (jsou z toho pak takové půlměsíčky). Nebo se jí i čerstvý namáčený do různých dipů a pomazánek.
To je nádhera, Maruško! Já zrovna přemýšlela, jak udělat nádivku co nejzdravěji...recept přišel právě vhod! Jsi moc šikovná, tvé recepty nikdy nezklamou. Moc děkuji, určitě vyzkouším :-)
Ahoj, díky. Vyzkoušej. Neskromně mohu říci, že je opravdu vynikající :-) . Krásný den přeje Maruška
Maruško, to vypadá nádherně! Já to snad budu muset zkusit, jak se mi sbíhají sliny :-D