Nudličky z červeného zelí s batátovými gnocchi
Barvičky, barvičky, barvičky a vůně k tomu! Kdysi jsem v mém výživovém desateru doporučovala jíst hodně barevné potraviny kvůli antioxidantům a toto jídlo je ukázkový případ. Miluji barvy na talíři , jelikož velmi ráda jím nejprve očima 😉 Chuťový zážitek přichází následně a dobrý pocit z jídla mne nemine. A tak to má být. Potěšení z dobrého a zdravého jídla je přesně ta energie, kterou si chci udržovat.
Nechte si chutnat i vy! 🙂
1 porce obsahuje 1975 kJ; 472 kCal; 13g bílkovin, 57g sacharidů, 21g tuků
Ingredience na 4 porce
Na gnocchi
- 400g sladkých brambor (batátů)
- 1/2 lžičky růžové himalájské soli
- 1 vejce
- 1/3 lžičky mleté uzené papriky
- 1/4 lžičky kari
- 1 stroužek prolisovaného česneku
- 130g tapiokového škrobu
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
Na nudličky z červeného zelí
- 800g hlávkového červeného zelí
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 špetky kmínu
- 1 lžíce čerstvých lístků majoránky (nebo 1 lžička sušené)
- 1 lžíce Tamari omáčky (fermentovaná sójová omáčka ze zdravé výživy)
- růžová himalájská sůl a mletý pepř na dochucení
Na posyp
- 80g hoblinek parmezánu
Příprava
Oloupané, sladké brambory uvařím v páře (nebo lze i ve vodě) do měkka. Nechám vychladnout. Pak je rozmixuji tyčovým mixérem se solí, vejcem, uzenou paprikou, kari a prolisovaným česnekem na kaši. Do kaše vmíchám tapiokový škrob a vytvořím těsto. Z propracovaného těsta válím na kuchyňské lince cca 1,5cm tlusté nudličky. Ty pak nakrájím nožem na 2cm gnocchi a vidličkou zlehka zmáčknu, aby se na povrchu utvořili efektní vroubky 😉
Gnocchi hodím do vroucí vody. Jakmile vyplavou nahoru, povařím minutu, vyndám děrovanou naběračkou. Na olivovém oleji je orestuji dozlatova. Jakmile se začnou k sobě výrazně lepit, přestávám restovat. Přesypu do misky.
Hlávkové zelí zbavím tvrdého konce a pokrájím na tenké nudličky. Dám ho do velké nepřilnavé pánve s olejem a kmínem a lehce podliji vodou. Dusím pod pokličkou za občasného promíchání 20-25 minut do změknutí. Pak přisypu lísky majoránky, krátce ještě míchám. Vypnu sporák a do zelí přimíchám sójovou omáčku Tamari, sůl a pepř.
Zelné nudličky servíruji s gnocchi, posypané parmezánem a ještě s trochou čerstvých lístků majoránky.
Diskuze
Zatím žádné komentáře.