Ostřejší salát s karamelizovanými žampiony, kvašenou okurkou a vejci (paleo, nízkosacharidový)
Tento salát je velmi rychlý a jednoduchý na přípravu. Má zajímavou sladko-kyselou chuť a díky kajenskému pepři je trochu pálivější. S ostrostí salátu si však můžete hrát dle potřeby 🙂
1 porce obsahuje 418 kCal, 26 g tuků, 22 g bílkovin a 24 g dacharidů
Ingredience na 1 porci
- 2 větší vejce (ideálně v BIO kvalitě)
- 1 lžíce (10 ml) extra panenského olivového oleje
- 1 středně veliká, červená cibule
- 125 g hnědých žampiónů
- 1 lžíce medu
- 1/4 lžičky (nebo dle potřeby ostrosti) kajenského pepře
- 2 lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy
- 1 lžíce jablečného octa
- 1 stroužek česneku
- růžová himalájská sůl na dochucení
- 50 g mixu salátových listů (použila jsem mix rukoly, červeného mangoldu, baby špenátu a lístků z červené řepy)
- 1 lžíce hrubozrnné hořčice (bez přidaného cukru a konzervantů)
- 1 středně veliká kvašená okurka (50 g) (ideálně kvašenou okurku a ne okurku z kyselého nálevu)
- 10 kousků vyloupaných slaných pistácií (7 g) (nahrubo rozdrcených ve hmoždíři)
Příprava
Vejce uvařím natvrdo.
Cibuli nakrájím na tenké proužky a žampióny na plátky. Na rozpáleném oleji asi minutu restuji cibulku, pak přidám žampiony, med, citrónovou šťávu, jablečný ocet, kajenský pepř a restuji do změknutí pár minut. Na závěr přidám prolisovaný česnek a sůl a sejmu z plotny.
Teplou směs přimíchám do salátu. Vmíchám také hrubozrnnou hořčici a na plátky nakrájenou kvašenou okurku.
Promíchaný salát dám na talíř, přidám rozpůlená vejce a zasypu pistáciemi
Diskuze
Ahoj Maruška, tak tento šalat som prave dobaštila a bol úúplne boží. Topka medzi šalatmi, uplne ulahodil mojim chúťkam. Super 😃😃
Super. To jsem ráda. Bylo to takové to, co tu mám v lednici a smíchám? ;)