Pastýřův koláč
Maso zapečené s bramborem a provoněné tymiánem a rozmarýnem je anglickou klasikou, kterou jsem převedla do své verze. Bramborovou krustu můžete udělat i z klasických brambor, nebo smíchejte půl na půl batáty a brambory.
Ingredience (na 4-5 porcí)
3 lžíce olivového oleje, másla nebo ghí
1 červená cibule
2 středně velké mrkve
½ lilku
500g mletého hovězího masa
140g (malá plechovka) rajčatového protlaku
špetka mletého muškátového oříšku
1 lžíce rozmarýnu
1 lžíce tymiánu
Špetka muškátového květu
2 lžíce mandlové mouky
Sůl a pepř na dochucení
400g sladkých brambor
2 vejce
Příprava
Nejprve jsem si dala vařit oloupané a na kostky pokrájené batáty do páry na 15min, aby změkly. Nechala jsem je trochu vychladnout a pak rozmixovala s vejcem a solí na kaši.
Najemno pokrájenou cibuli, na kostičky nakrájené oloupané mrkve jsem krátce orestovala na oleji a pak dusila do změknutí asi 15 min. Přidala jsem mleté maso a oloupaný a na kostky pokrájený lilek a vše jsem v pánvi míchala, dokud maso neztratilo syrovou barvu. Do směsi jsem dala zbylé ingredience – rajčatový protlak, tymián, rozmarýn, muškátový květ, sůl, pepř a trochu zahustila mandlovou moukou. Masovou směs jsem rovnoměrně nandala do pekáče. Na směs jsem dala batátovou kaši, kterou jsem potřela z vrchu rozšlehaným vejcem. Na závěr jsem vidličkou po celém povrchu vytvořila vlnky. Při 200°C jsem pekla 45 min (dokud povrch nezezlátl).
Diskuze
Zatím žádné komentáře.