Pastýřův koláč

Maso zapečené s bramborem a provoněné tymiánem a rozmarýnem je anglickou klasikou, kterou jsem převedla do své verze. Bramborovou krustu můžete udělat i z klasických brambor, nebo smíchejte půl na půl batáty a brambory.

Ingredience (na 4-5 porcí)

3 lžíce olivového oleje, másla nebo ghí

1 červená cibule

2 středně velké mrkve

½ lilku

500g mletého hovězího masa

140g (malá plechovka) rajčatového protlaku

špetka mletého muškátového oříšku

1 lžíce rozmarýnu

1 lžíce tymiánu

Špetka muškátového květu

2 lžíce mandlové mouky

Sůl a pepř na dochucení

400g sladkých brambor

2 vejce

Příprava

Nejprve jsem si dala vařit oloupané a na kostky pokrájené batáty do páry na 15min, aby změkly. Nechala jsem je trochu vychladnout a pak rozmixovala s vejcem a solí na kaši.

Najemno pokrájenou cibuli, na kostičky nakrájené oloupané mrkve jsem krátce orestovala na oleji a pak dusila do změknutí asi 15 min. Přidala jsem mleté maso a oloupaný a na kostky pokrájený lilek a vše jsem v pánvi míchala, dokud maso neztratilo syrovou barvu. Do směsi jsem dala zbylé ingredience – rajčatový protlak, tymián, rozmarýn, muškátový květ, sůl, pepř a trochu zahustila mandlovou moukou. Masovou směs jsem rovnoměrně nandala do pekáče. Na směs jsem dala batátovou kaši, kterou jsem potřela z vrchu rozšlehaným vejcem. Na závěr jsem vidličkou po celém povrchu vytvořila vlnky. Při 200°C jsem pekla 45 min (dokud povrch nezezlátl).

Vaše Maruška