Pečená zelenina s lososem na jednom tácu (paleo, bez lepku, bez laktózy)

Poslední dobou jsem si oblíbila jednoduché a rychlé pečení na jednom tácu. Dnešní pokrm je tak ideální variantou, když není času nazbyt a chcete svému tělu dopřát kvalitní jídlo. Takové jídlo se hodí bezvadně jako 2. jídlo (1. jídlo vždy doporučuji kus ovoce) po tréninku, jelikož má vyšší podíl sacharidů i bílkovin.

Nechte si chutnat 🙂

1 porce obsahuje 1947 kJ; 465 kCal; 23g bílkovin, 51g sacharidů, 19g tuků

Ingredience na 4 porce

Zelenina

  • 800g (1 veliký kus) batátů (sladký brambor)
  • 220g (3 ks) kořenové petržele
  • 300g brokolicových růžiček
  • 3 lžíce ghee nebo másla (lze použít i olivový olej)
  • hrst nasekané petrželové natě (petrželka kudrnka)
  • 1 a 1/2 lžičky africké harisy nebo jiného oblíbené kořenící směsi (kombinace himalájsé soli, papriky, koriandru, římského kmínu, česneku a chilli)

Maso

  • 300g lososa bez kůže
  • lžička medu (5g)
  • 1 malý prolisovaný stroužek česneku
  • 1 lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy
  • 1 lžíce tamari nebo sójové omáčky (tamari=fermentovaná sójová omáčka)
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • růžoví himalásjká sůl a pepř na dochucení dle vlastní potřeby

Příprava

Troubu zapnu na 180°C.

Oloupaný batát nakrájím na kostičky. Oloupanou petržel nakrájím na tenká kolečka. Brokolici nožem rozdělím na malé růžičky. Veškerou zeleninu smíchám v míse s tukem, nasekanou petrželkou a kořenící směsí. Kořenící směs obsahuje sůl, a tak nedosoluji ani nepepřím.

Přendám na plech a peču v troubě 25 minut. Promíchám po cca 15 minutách a opět rozprostřu po celé ploše plechu.

Zatímco se mi zelenina peče, připravím si maso tak, že lososa pokrájím na kostičky a smíchám s ostatními ingrediencemi. Lososa také nedosoluji, jelikož tamari omáčka je sama o sobě dost slaná.

Po uplynutí 25 minut vyndám plech se zeleninou z trouby, zeleninu opět promíchám, rozprostřu na plechu a uprostřed udělám prostor na maso, které přidám plech.

Peču vše na jednom plechu společně ještě 13 minut.

Na talíři vše dozdobím nasekanou petrželkou a prázdné místo ještě zaplním polníčkem….tolik jídla! Paráda 🙂

Vaše Maruška