Pečený losos se zeleninou na 1 tácu (paleo, nízkosacharidové, bez laktózy)
Toto jídlo je jedním slovem VYNIKAJÍCÍ. Vše připraveno na jednom tácu, plné barev a samých skvělých surovin v co nejpřírodnější formě. A dresink, do kterého si můžete masíčko pěkně namáčet? Tak ten nemá chybu.
Nechte si chutnat i vy 🙂
1 porce obsahuje 2713 kJ; 648 kCal; 29g bílkovin, 39g sacharidů, 41g tuků
Ingredience na 5 porcí
na pečenou zeleninu
- 1 veliký (680g) batát (sladký brambor)
- 250g chřestu
- 1 brokolice (500g)
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- růžová himalájská sůl
na lososa
- 540g filetů lososa
- 2 lžíce (20g) rozpuštěného másla
- šťáva z 1/2 citrónu
- malá hrst nasekané petrželky
- růžová himalájská sůl
- mletý pepř
- 1/2 lžičky mleté červené papriky
- 2 lžíce strouhaného sýra gran padano nebo parmazánu
na dresink
- 1 zralé měkké větší avokádo (zbavit pecky a vydloubat ze slupky)
- 3 lžíce čerstvé citrónové šťávy
- 4 lžíce jablečného octa
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce medu
- 1 stroužek prolisovaného česneku
- růžová himalájská sůl
Příprava
Oloupané batáty nakrájím na kostičky, chřest rozkrojím na třetiny a brokolici rozdělím na malé růžičky a stonek brokolice rozkrájím na kostičky. Vše promíchám na tácu s olejem a solí. Vložím do předem vyhřáté trouby na 210°C a peču 12 minut. Asi třikrát jsem zeleninu v průběhu pečení promíchala, aby se upekla rovnoměrně.
Zatímco se mi peče zelenina, připravím si filety z lososa. Lososa omyji a dám stranou. Rozpustím máslo, které smíchám s citrónovou šťávou, nasekanou petrželkou a solí podle potřeby.
Upečenou zeleninu vyndám z trouby a snížím teplotu na 180°C. Zeleninu nahrnu na kraj tácu, aby uprostřed vzniklo místo pro lososa. Filety položím na tác, posypu mletou paprikou a opepřím. Zaliji rozpuštěným máslem a zasypu strouhaným sýrem.
Peču při 180°C dalších 20-25 minut, aby byly filety uprostřed propečené.
Servíruji s dresinkem, který připravím tak, že všechny jeho ingredience rozmixuji najemno tyčovým mixérem.
Diskuze
Zatím žádné komentáře.