Pomalu pečený králík s cibulovo-švestkovou omáčkou
Králík i švestky jsou právě v sezoně. Jdeme toho využít a uvaříme jídlo, které je zdravé, bez mouky a uspokojí i klasické české strávníky 🙂
Můžete podávat s bramborami nebo se zeleninou. Já si jako přílohu zvolila svůj kořeněný salát, tudíž toto jídlo splňuje požadavky paleo a Whole 30, které právě držím. Zbytek rodiny dostane klasickou přílohu a já nemusím vařit 2 jídla……paráda, ne? 🙂
Ingredience
- 1 králík
- 3 velké (500g) červené cibule
- 20 švestek
- 6 lžic ghí nebo másla
- 1/3 lžičky mletého hřebíčku
- 1/3 lžičky mletého nového koření
- 1 stroužek česneku
- špetka kmínu
- 1 lžíce jablečného octa (volitelné pro ty, kdo mají rádi nakyslejší chuť omáčky)
- růžová himalájská sůl na dosolení
Příprava
Troubu předehřeji na 150°C.
Králíka naporcuji na 6 kusů a vložím do pekáčku. Cibuli oloupu, nakrájím na čtvrtky a plátky přimíchám ke králíkovi. Švestky rozpůlím, zbavím pecek a také přidám ke králíkovi. Nakonec zasypu hřebíčkem, novým kořením, přidám ghí a lehce podliji vodou.
Pod pokličkou peču 2,5 hodiny. Pak teplotu zvýším na 180°C, sundám pokličku a nechám dopéct doměkka a dozlatova.
Upečené maso vyndám kleštěmi stranou a šťávu se zeleninou a švestkami přeliji do mixéru. Rozmixuji při vysokých otáčkách na jemnou řídkou kaši společně s jednou lžící jablečného octa, špetkou kmínu a stroužkem česneku.
Nakonec omáčku vrátím do pekáčku a vařím ještě 10 minut, aby se voda s omáčky ještě trochu vypařila a omáčka byla hustší. Až teprve nakonec dosolím podle potřeby a pořádně promíchám.
Diskuze
Tak znovu já. Jsem po obědě a nevím, co říct...tohle byla snad nejlepší úprava králíka, jakou jsem zatím jedla. Králíky máme vlastní, takže jsou na pořadu celkem často, ale do experimentu jako švestková omáčka jsem se dnes pustila poprvé. Maruško, tisíc bodů, je to fakt vynikající!!!
Jé, tak to mne těší velmi. Díky moc! Ani nevíš, jakou jsi mi udělala radost...když mi někdo pochválí jídlo, trsám :D Pa
Maruško, super. Zrovna jsem Tě chtěla poprosit, zda bys neměla recept na využití švestek, které jsem si přivezla ze Šumavy. Králíků máme taky dost, tak už vím, co dnes bude k obědu :-) Jinak díky W30 se u mě ledacos mění, vaření, jídlo i jeho servírování jsem si začala opravdu užívat :-) Děkuju!
Jíťo, to mám radost. W30 obohacuje o velmi důležitou věc - to, jak se na jídlo díváme, a rozhodovaní, co kupovat a co ne. Doufám, že Ti králík bude chutnat :-) Já bych tu omáčku mohla jíst samotnou ;)