Pomerančové kuře na asijský způsob (paleo, nízkosacharidové)
1 porce obsahuje 385 Kcal, 22 g tuků, 23 g bílkovin a 23 g sacharidů
Ingredience na 3 porce
- 3 lžíce ghee nebo másla
- 150 g pórku
- 230 g kuřecích prsou (ideálně v BIO kvalitě)
- 1 středně veliká (300 g) cuketa
- 1 lžíce sezamových semínek
- růžová himalájská sůl na dochucení
Na omáčku
- 100 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy (vymačkáno ze 2 středně velikých pomerančů)
- 100 ml hovězího vývaru (nebo kuřecího)
- 2 lžíce jablečného octa
- 2 lžíce sezamového oleje
- 2 lžíce medu
- 1 stroužek prolisovaného česneku
- 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru
Na zahuštění
- 1 vrchovatá lžíce tapiokového škrobu (10 g)
- 3 lžíce vody
Příprava
Omytý pórek (zelenou část) jsem nakrájela na tenké proužky a restovala asi 10 minut na ghee.
Zatímco se pórek vaří, připravím si omáčku tak, že smíchám všechny ingredience na omáčku.
K dozlatova orestovanému pórku jsem přidala na nudličky nakrájená kuřecí prsa, která jsem restovala tak dlouho, dokud neztratily syrovou barvu. Jakmile je kuřecí maso bílé, přiliji k němu omáčku a dusím pod pokličkou 10 minut.
Pak si smíchám škrob s vodou, udělám si uprostřed pánve místo, škrob naliji a pořádně ho vmíchávám do omáčky, aby zhoustla. Zasypu sezamovými semínky a ještě promíchám. Pak dosolím.
Na talíř si nandám 1/3 cuketových nudlí, jež jsem vytvořila spiralizérem z 1 cukety (nebo lze naškrábat škrabkou, jak uvádím v receptu ZDE – v obou případech jsou hotové velmi rychle) a 1/3 masa s omáčkou. Omáčku kapu na nudle, aby měly výraznější chuť.
Diskuze
Výborné, Maruško 😉👍
Já vím ;) Děkuji!