Pórková polévka (paleo, whole30)
Tato polévka je naprosto luxusní, má skvělou chuť a je napěchována živinami, které jsou pro naše těla tak prospěšné. Chvilku jsem přemýšlela, jestli ji nenazvu Rutina polévkou, protože ji definitivně budu opakovaně vařit. Už mám i takový Rutina salát, který chutná snad všem 😉
Na polévce jako takové není nic složitého – buď ji můžete nechávat pomalu vařit na sporáku nebo ještě déle v pomalém hrnci. Nemusíte se o nic starat a po nějaké době vaření bude vaše kuchyň zalitá příjemnou polévkovou vůní 🙂 Vše lze i zamrazit.
Polévka je vhodná pro Whole 30.
Nechte si chutnat 🙂
1 porce obsahuje 919 kJ; 220 kCal; 13g bílkovin, 12g sacharidů, 13g tuků
Ingredience na 4 porce
- 2,5 litru vývaru (použila jsem domácí kuřecí, lze použít i domácí hovězí)
- 1 celý pórek (300g)
- 1 veliká mrkev (200g)
- 1 veliká bílá cibule (100g)
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 200g mletého vepřového masa (ideálně v BIO kvalitě)
- 2 lžičky růžové himalájské soli
- 1/4 lžičky mletého pepře
- 2 lžičky sušeného libečku nebo 1 lžíce čerstvého
- 1/3 lžičky kari
- 2 lžíce tamari omáčky (fermentovaná sójová omáčka, lze nahradit klasickou sójovkou)
- 1 stroužek česneku
na ozdobení
- jarní cibulka
- sezamová semínka
Příprava
Pórek nasekám na jemná kolečka a mrkev nastrouhám nahrubo. Zeleninu vložím do vývaru a pomalu vařím při nízké teplotě, aby vše lehce probublávalo 1 hodinu. Mezi tím si najemno nakrájím cibuli a na olivovém oleji ji restuji dozlatova. Následně ji přidám do probublávajícího vývaru a vařím společně se zeleninou.
Maso si připravím tak, že ho na nepřilnavé pánvi restuji tak dlouho, až ztratí syrovou barvu, a vařečkou ho odděluji na co nejmenší kousky. Přidám ho do probublávajícího vývaru na posledních 15 minut vaření.
Pak vypnu sporák a nechám polévku mírně vychladnout, aby nebyla vařící. Teprve pak dochutím ostatním kořením, sójovou omáčkou a prolisovaným česnekem, aby se z těchto ingrediencí vařením neztratily cenné látky.
1 porci servíruji s nasekanou půlkou jarní cibulky a lehce posypu sezamovými semínky.
Diskuze
Zatím žádné komentáře.