Quinoa placky plněné avokádem a rajčaty

Dnes jsem si připravila poměrně jednoduchý vegetariánský recept. Tento oběd (nebo může být i snídaně) je velmi sytivý a uvařený ze samých superpotravin. Do těla tak dostanete značnou dávku mikronutrientů a zdravého tuku a budete se cítit plni poměrně dlouho po jídle. Koření je v receptu velmi důležité, jinak by pokrm měl mdlou chuť a my si chceme, co? Pochutnat 🙂

Mně osobně stačí sníst 1 placku z 1/3 níže uvedeného množství na těsto a mám dost.

Ingredience na 2-3 porce

  • 130g černé nebo červené nevařené quinoy
  • 200ml vody
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžička mleté uzené papriky
  • růžová himalájská sůl, pepř na dochucení

Na náplň

  • 1 zralé avokádo
  • 1 stroužek česneku
  • 1/4 lžičky růžové himalájské soli
  • 1/2 lžičky kari koření
  • velká hrst čerstvých listů baby špenátu
  • 2 středně velká rajčata
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
  • 2 lžíce loupaných konopných semínek

Postup

Quinou jsem dala do mixéru s esovitým nožem mixovat 7 minut, aby z quinoy vznikla mouka. Mouka s quinoy a mixéru není úplně sypká, obsahuje zbytky nerozemletých kousků, která jsou jako mák.

plackazquinoyaavokadovounaplni3

Pak jsem do mixéru nalila vodu a přidala koření a olej. Mixovala jsem ještě minutu, aby vznikla řídká kaše.

Následně jsem olejem vytřela nepřilnavou pánev a půlku těsta jsem nalila na horkou pánev a lopatkou jej rozetřela po celé délce. Lze takto dát i 1/3 těsta a mít 3 menší placky. Na každé straně opékám na středním až mírné stupni cca 4 minuty.

plackazquinoyaavokadovounaplni2

Vidličkou vytvořím z vydlabaného avokáda kaši, do které přimíchám prolisovaný česnek, sůl a kari. Placku potřu avokádovou pomazánkou, pak postupně kladu vedle sebe jeden špenátový list vedle druhého, posypu na kostičky nakrájeným rajčetem, navrch přidám nasekaný koriandr a konopná semínka.

plackazquinoyaavokadovounaplni1

Hotovou vyplněnou placku překlopím na půlku.

Vaše Maruška