Quinoa placky plněné avokádem a rajčaty
Dnes jsem si připravila poměrně jednoduchý vegetariánský recept. Tento oběd (nebo může být i snídaně) je velmi sytivý a uvařený ze samých superpotravin. Do těla tak dostanete značnou dávku mikronutrientů a zdravého tuku a budete se cítit plni poměrně dlouho po jídle. Koření je v receptu velmi důležité, jinak by pokrm měl mdlou chuť a my si chceme, co? Pochutnat 🙂
Mně osobně stačí sníst 1 placku z 1/3 níže uvedeného množství na těsto a mám dost.
Ingredience na 2-3 porce
- 130g černé nebo červené nevařené quinoy
- 200ml vody
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžička mleté uzené papriky
- růžová himalájská sůl, pepř na dochucení
Na náplň
- 1 zralé avokádo
- 1 stroužek česneku
- 1/4 lžičky růžové himalájské soli
- 1/2 lžičky kari koření
- velká hrst čerstvých listů baby špenátu
- 2 středně velká rajčata
- 1 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
- 2 lžíce loupaných konopných semínek
Postup
Quinou jsem dala do mixéru s esovitým nožem mixovat 7 minut, aby z quinoy vznikla mouka. Mouka s quinoy a mixéru není úplně sypká, obsahuje zbytky nerozemletých kousků, která jsou jako mák.
Pak jsem do mixéru nalila vodu a přidala koření a olej. Mixovala jsem ještě minutu, aby vznikla řídká kaše.
Následně jsem olejem vytřela nepřilnavou pánev a půlku těsta jsem nalila na horkou pánev a lopatkou jej rozetřela po celé délce. Lze takto dát i 1/3 těsta a mít 3 menší placky. Na každé straně opékám na středním až mírné stupni cca 4 minuty.
Vidličkou vytvořím z vydlabaného avokáda kaši, do které přimíchám prolisovaný česnek, sůl a kari. Placku potřu avokádovou pomazánkou, pak postupně kladu vedle sebe jeden špenátový list vedle druhého, posypu na kostičky nakrájeným rajčetem, navrch přidám nasekaný koriandr a konopná semínka.
Hotovou vyplněnou placku překlopím na půlku.
Diskuze
Aha, vidím, nějaký Philips, ano?
Maruško, prosím Tě, jaký typ mixéru máš? Hledám notnou chvíli a všchno mi přijde zbytečné, potřebuju jen ty esovité nože, tyčák mám a smoothie zatím taky nepotřebuju. Hlavně, aby pobral ořechy, maso a tak... Moc díky, Terka