Rizoto z červené řepy (paleo, nízkosacharidové, vegetariánské)
Když přijde řeč na květákovou rýži a její různé varianty, vždy sahám po ghíčku. Nevím proč, ale květák mi na tomto tuku chutná nejvíce. Vždy dostane úplně jiný šmrnc. Dnes ho navíc dochutíme řepou, suchým červeným vínem a bylinkami. Už se vám sbíhají sliny? Když se to vše posype oblíbeným sýrem, věřím, že hlasitý a slastný zvuk vyjde i z vás. Ze mne tedy vycházel snad u každého sousta. Doslova jsem si to užívala. Ta jedna porce mi přišla tak akorát veliká – víc bych už nedala. Talíř zaplněn a žaludek nasycen. Co víc si přát? 😉 Možná ještě tu sklenku suchého červeného vína, báječně se k pokrmu hodí 🙂
1 porce obsahuje 1944 kJ; 464 kCal; 19g bílkovin, 27,5g sacharidů, 26g tuků
Ingredience na 3 porce
- růžičky z jednoho středně velikého květáku (850g)
- 1 ks středně veliké řepy (320g)
- 4 lžíce ghí nebo másla nebo olivového oleje (40g)
- 2 červené cibule (100g)
- 200ml červeného suchého vína
- 1 vrchovatá lžička provensálských bylinek
- 1-2 stroužky prolisovaného česneku
- 4 lžičky čerstvého oregana (1 lžička do rizota + 3 lžičky na posypání všech porcí; případně lze nahradit polovičním množstvím sušeného oregana)
- 1 lžička růžové himalájské soli (nebo dle potřeby)
- mletý pepř na dochucení
- 150g kozího sýru nebo jiného měkčího sýru dle vlastních preferencí (použila jsem plísňový Président La Brique de Cherve)
Příprava
Růžičky květáku jsem v kuchyňském mixéru s esovitými noži rozmixovala na konzistenci kus-kusu. Stejným způsobem jsem nasekala oloupanou, syrovou řepu.
Na veliké nepřilnavé pánvi rozpálím ghí, krátce zpěním na jemno nasekanou cibulku, zmírním teplotu a restuji ještě přibližně jednu minutu. Pak přiliji suché víno, přihodím lžičku sušených provensálských bylinek a nechám probublávat přibližně 4-5 minut. Vše krásně pustí aroma a tekutina se mírně odpaří. Do vína vmíchám květák i řepu a pod pokličkou za občasného promíchání dusím 10 minut. Následně přidám lžičku lístků čerstvého oregana a ještě vše odhadem 1 minutu míchám. Vypnu sporák, přimíchám prolisovaný česnek, sůl a pepř. Servíruji posypané na hrubo strouhaným sýrem (krásně se na teplém rizotu rozteče 😉 ) a čerstvými lístky oregana.
Diskuze
Zatím žádné komentáře.