Ryba v papilotě s kořenovou zeleninou

Po mém středečním půstu jsem tento velmi jednoduchý a lehce stravitelný pokrm upekla následující den k obědu.

Připravte si rybu dle vlastního výběru (ideálně u volného chovu, ať je bohatá na omega 3 mastné kyseliny), zeleninu, pečící papír a chvilku času.

Ingredience na 2 porce

  • 2 filety z bílé tresky (nebo ryby dle vlastních preferencí)
  • 2 větší mrkve
  • 1 menší petržel
  • 1/2 pórku
  • 3 větší žampiony (volitelné pro ty, kdo mají rádi houby)
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 lžičky oregana
  • špetka kmínu
  • 1 stroužek česneku
  • mletý pepř na dochucení
  • růžová himalájská sůl na dochucení
  • citrónová šťáva na pokapání

Příprava

Oloupané mrkve a petržel nakrájím na velmi tenká kolečka. Omytý pórek nasekám na nudličky a přidám ke kořenové zelenině. Omyté žampióny nakrájím na plátky a dám stranou.

Na rozpáleném oleji orestuji kořenovou zeleninu společně s pórkem (asi 8 minut) dozlatova a aby zelenina změkla. Následně přidám houby, bobkové listy, kmín, oregano a restuji ještě 3 minuty. Hotovou směs sundám z plotny, dochutím solí, pepřem a prolisovaným česnekem.

Na pečící papír nanesu pro každou porci 1/4 zeleninové směsi, na ní položím omytou a posolenou rybu a navrch dám opět 1/4 zeleninové směsi. Pokapu citrónem a zabalím tak, že nejprve přehnu obě delší strany pečícího papíru a nakonec po stranách důkladně překládám a uhlazuji, aby se papír nerozbalil.

Peču v předem předehřáté troubě při 180°C 15 min.

Vaše Maruška