Salát s bylinkami a krevetami (keto, paleo)

Salát je velmi lehký, bylinky a sušená rajčata mu dodávají velmi příjemnou chuť a zároveň nasytí.

Pokud si chcete porce rozložit do několika dní, doporučuji, si smíchané salátové lístky uchovávat samostatně bez dresingu a avokáda. Tím si salát udrží v lednici čerstvost. Dresink i avokádo pak můžete přimíchat až na talíři.

1 porce obsahuje 1744 kJ; 417 kCal; 30g bílkovin, 11g sacharidů, 26g tuků

INGREDIENCE NA 3 PORCE

  • 400g loupaných krevet
  • šťáva z půlky citrónu

Na dresing

  • 150ml vody
  • 80g sušených rajčat v oleji
  • 12 g (hrst) čerstvých lístků bazalky
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 stroužek prolisovaného česneku

Na salát

  • 1 malá (200g) cuketa (oloupaná, pokud není v BIO kvalitě)
  • 125g lístků baby špenátu (nebo jiných zelených lístků)
  • 120g (1 malý kus) salátu little gem
  • 10g (malá hrst) čerstvého koriandru (kdo nemá rád koriandr, může jej nahradil petrželkou)
  • 10g (malá hrst) čerstvých lístků bazalky
  • 10g (hrstka) výhonků česneku (lze nahradit klíčenou řeřichou, klíčenými semínky brokolice či jinými klíčky)
  • 1 avokádo (200g)

PŘÍPRAVA

Sušená rajčata scedím a rozmixuji je s ostatními ingrediencemi na dresing.

Omyté lístky špenátu smíchám s omytým a na nudličky nasekaným salátem little gem. Do salátu přidám na plátky škrabadlem na bramboru naškrábanou cuketu. Dále přimíchám nasekaný koriandr a bazalku. Nakonec přihodím na kostičky nakrájené avokádo.

Krevety jsem vařila na pánvičce s citrónovou šťávou a restovala je tak dlouho, dokud se tekutina úplně nevypařila.

Salát smíchám s dresingem a navrch přidám uvařené krevety.

Fotogalerie

Vaše Maruška