Salát s jahodami a piniovými oříšky

Sezona jahod a čerstvých salátů začíná. Čím dál tím méně zeleninu tepelně upravuji a čím dál tím více si užívám všechny možné duhové barvy potravin v čerstvé variantě, které nám příroda nadělila. Dnes si to hodíme do zeleno-růžovo-červena 🙂

Salát je hotový během chvilky a chutná znamenitě.

Ingredience (na 2 porce)

  • 300g filé z lososa
  • 200g různých druhů oblíbených salátů (zvolila jsem mix špenátu, rukoly a červeného mangoldu se 100g římského salátu)
  • 10 jahod
  • Pažitka dle potřeby
  • 4 lžíce piniových oříšků

Na zálivku

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce šťávy z citrónu
  • 1 lžička dijonské hořčice (bez konzervantů)
  • 1/2 lžičky růžové himalájské soli
  • Pažitka dle potřeby

Posup

Na rozpálené nepřilnavé pánvi jsem pod pokličkou smažila filé z lososa 2 minuty na každé straně. Pak jsem zmírnila teplotu na nejnižší úroveň a ještě jsem lososa z obou stran opékala pod pokličkou po 3 minutách. Lososa jsem z pánve vyndala a pánev znovu rozpálila, abych na ní mohla krátce opražit piniová semínka.

Následně jsem smíchala omyté salátové listy s pokrájeným a omytým římským salátem. Omyté jahody jsem nakrájela na plátky.

Všechny ingredience na zálivku jsem smíchala v mističce a přisypala nasekanou pažitku.

Salát servíruji s lososem a jahodami, posypu pažitkou a piniovými oříšky a navrch nakapu zálivku.

Vaše Maruška