Salát s pečeným lilkem a vejci (paleo)

1 porce obsahuje 2383 kJ; 570 kCal; 22g bílkovin, 57g sacharidů, 28g tuků

Ingredience na 2 porce

  • 1 lilek (350g)
  • růžová himalájská sůl na posypání lilku
  • 100g čerstvých lístků baby špenátu
  • 4 vejce
  • 2 lžíce sušených rajčat

Na dresing

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 vrchovatá lžíce tahini pasty (mletá sezamová semínka)
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • šťáva z 1/2 malého citrónu
  • 1 stroužek prolisovaného česneku
  • 1 lžíce nasekané máty
  • 1 lžíce nasekané hladkolisté petrželky
  • 1/2 lžičky růžové himalájské soli
  • 1/3 lžičky mleté uzené papriky
  • 1 malá najemno nasekaná šalotka (20g)
  • mletý pepř na dochucení

Příprava

Troubu zapnu na 200°C. Lilek oloupu a nakrájím na centimetrová kolečka, která posolím z obou stran a dám péci do rozpálené trouby na 20 minut (v letních měsíci stačí ugrilovat na grilu 😉 )

Během pečení vařím vejce asi tak 5 minut, aby bílek ztuhl a žloutek byl měkký, a dám je vychladnout. Také si připravím dresing tak, že všechny jeho ingredience smíchám dohromady.

Omyté listy špenátu smíchám s dresingem a nakrájenými sušenými rajčaty.

Salát nandám na talíř, přidám pečený lilek a rozpůlená vejce.

Vaše Maruška