Špagetová dýně s medvědím česnekem
Jak se zdá, dýně jsou teď všude a jsou takovou vděčnou potravinou, ze které se dá udělat snad vše od polévky, kaše, přílohy, dezertu ba i nudlí až po super podzimní dekoraci.
Dnes tu pro vás mám variaci na špagety – jak jinak než ze špagetové dýně. A na tyto nudle nepotřebujete ani spiralizér, ani trpělivost 🙂 , ani žádná speciální udělátka.
Špagety z dýně můžete smíchat s jakoukoliv Vaší oblíbenou omáčkou, zeleninou, sýrem i masem. Já si pro tentokrát zvolila bezmasou verzi se žampióny, kmínem a medvědím česnekem…mňam! 🙂
Ingredience na 2 porce
- 1 špagetová dýně
- 1 větší bílá cibule
- 250g žampiónů
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce medvědího česneku
- 1/3 lžičky růžové himalájské soli
- špetka římského kmínu
- pepř na dochucení
Na ozdobení
- 1 lžíce medvědího česneku
- 1/2 jarní cibulky
Příprava
Dýni podélně rozříznu na 2 půlky, zbavím semínek a vložím řezem vzhůru, který ještě zlehka potřu olivovým olejem, do předem rozehřát trouby na 175 °C na 45 minut. Nechám pak krátce vychladnout a vidličkou nebo dlaní vydlabávám dužinu, která se krásně trhá na špagety. Stačí využít potenciálu dýně a špagety jsou na světě 🙂
Na olivovém oleji pak osmahnu najemno pokrájenou cibuli dorůžova, přidám oloupané a na plátky nakrájené žampióny, římský kmín a dusím do změknutí cca 5 minut. Na závěr přihodím dýňové špagety, přidám sůl, pepřa medvědí česnek a restuji krátce (asi minutu) a vše důkladně promíchám.
Na talíři dozdobím lžící medvědího česneku a jarní cibulkou. Lze přidat strouhaný sýr nebo dýňová semínka.
Diskuze
Ahoj Maruško, nechala jsem se inspirovat tímto receptem a udělala si večeři z dýně a úzeneho tufu a byla úžasná. Špagetovou dýni jsem dělala poprvé a povedla se na jedničku. Děkuji za super inspirace nejen ve vaření, ale i ve cvičení :-)
To vypadá báječně. Hned dneska jedu pro špagetku do Tesca :). Jste úžasně kreativní! Těším se na další recepty
Mňam, to vypadá dobře. Skvělý tip na chutnou a zdravou večeři, určitě vyzkouším!
Není zač :) Vyzkoušej ;)