Taco salát (nízkosacharidový)

Taco salát je salát na mexický způsob, který kombinuje chutě salsy, zelených listů, luštěniny, masa a čedaru. Aby toho všeho nebylo až příliš, vytvořila jsem recept, který má všech ingrediencí tak akorát, aby jídlo spadalo do nízkosacharidové kategorie. I když je poměr makrosložek vyrovnaný, jak tomu bývá u ideálního paleo stravování, do striktního paleo kvůli fazolím a kukuřici nespadá. Osobně si myslím, že není třeba lpět za každou cenu na „povolených“ surovinách. V první řadě je důležité nic nepřehánět. Co myslíte? 😉

1 porce obsahuje 2142 kJ; 512 kCal; 27g bílkovin, 30g sacharidů, 31g tuků

Ingredience na 2 porce

Na salsu

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje (20ml)
  • 2 středně veliká rajčata (200g)
  • 1 menší žlutá paprika (100g)
  • 1 středně veliká červená cibule (50g)
  • 1 prolisovaný stroužek česneku
  • 1/2 lžíce nasekaného čerstvého koriandu (nebo 1/2 lžičky sušeného)
  • 1/3 lžičky římského kmínu
  • 2 špetky kajenského pepře
  • růžová himalájská sůl a mletý černý pepř na dochucení

Kuřecí maso

  • 100g kuřecích prsou
  • 1/4 lžičky mleté sladké papriky
  • lžíce citrónové šťávy
  • růžová himalájská sůl na posolení

Ostatní ingredience na salát

  • 200g římského salátu
  • 100g vařených. tmavých fazolí – použila jsem fazole adzuki (v syrovém stavu 40g)
  • 1/2 zralého, měkkého avokáda (100g)
  • 50g sterilované kukuřice (bez přidaného cukru)
  • 50g sýru čedaru
  • růžová himalájská sůl a mletý černý pepř na dochucení
  • 2 lžíce nasekaného koriandru na posypání

Příprava

Salsa – na olivovém oleji jsem 10 minut dusila pokrájená rajčata, na kostičky nakrájenou papriku a nasekanou cibulku společně s kmínem. Hotovou měkkou zeleninu jsem rozmixovala tyčovým mixerém nahrubo (kdo chce může rozmixovat i na jemnější kaši) a do omáčky jsme přidala prolisovaný česnek, nasekaný koriandr, kajenský pepř, sůl a černý pepř. Nechám lehce vychladnout.

Kuřecí maso – prsní řízky omyji, pokapu citrónovou šťávou a posypu solí a paprikou. Griluji několik minut z obou stran, aby maso bylo hotové a měkké.

Salát – Omytý římský salát nakrájím na proužky. Na salát dám ostatní ingredience jako jsou uvařené fazole, slitá kukuřice, na plátky nakrájené a lehce posolené avokádo, nastrouhaný čedar. Přidám na plátky nakrájené grilované maso a salsu. Zasypu nasekaným koriandrem.

Vaše Maruška