Thajské červené kari (paleo)
Když nemůžeme cestovat a objevovat exotickou kuchyni, chutě dovolené musí přijít za námi!. V dnešní době je možné a jednoduché sehnat orientální suroviny téměř v jakémkoliv supermarketu, a tak jsem si dnes přivezla domů Thajsko a pokrm, který mám z thajské kuchyně nejraději. Na dovolené jsme ho s manželem jedli snad každý den, zatímco naše děti místní kuchyní pohrdaly a cpaly se italskými špagetami 🙁 🙂
Thajské červené kari je pálivé, voňavé, chutné a v Thajsku se servíruje s bílou rýží či rýžovými nudlemi. Já upřednostňuji (paleo) květákovou rýži, kterou jsem si podusila na kokosovém oleji, a báječně se k celému pokrmu hodila.
Příjemný závan thajské exotiky posílám i k vám 🙂
1 porce (bez květákové rýže) obsahuje 1479 kJ; 353 kCal; 26g bílkovin, 17g sacharidů, 18g tuků
1 porce (s květákovou rýží) obsahuje 2287 kJ; 546 kCal; 33g bílkovin, 31g sacharidů, 21g tuků
Ingredience na 5 porcí
na červené kari
- 1 středně veliká (100g) bílá cibule
- 1 lžíce (15g) BIO kokosového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 500g kuřecích prsou (pro vegetariánskou verzi lze použít tofu)
- 3 papriky (300g) zelená + červená + žlutá
- 3 středně veliké (450g) mrkve
- 2 lžíce (50g) červené kari pasty (nebo více či méně dle potřeby pálivosti)
- 1 plechovka (400ml) kokosvého mléka
- 1/2 hrnku (100ml) vody
- 2 plné hrsti (50g) kadeřavé kapusty
- 1 lžíce (10ml) Tamari (fermentovaná sójová omáčka) omáčky nebo klasické sójové omáčky
- 1 lžíce (10ml) rýžového octa (nebo jiného octa)
- 1 lžička růžové himalájské soli
na květákovou rýži
- 4 lžíce (60g) BIO kokosového oleje
- 1 středně veliká (100g) bílá cibule
- 1 celý květák (1200g)
- 3 stroužky česneku
- 1 a 1/2 lžičky růžové himalájské soli
na dochucení na talíři
- 1 nasekaná jarní cibulka
- limetka
Příprava
Bílou cibuli nasekám najemno a restuji na lžíci kokového tuku dozlatova (cca 5 min). Přimíchám na kostičky nasekané kuřecí maso a restuji dalších 5 minut společně s cibulkou. Následně přidám prolisované stroužky česneku a nastrouhaný zázvor a restuji 30 sek, aby koření pustilo aroma. Do směsi přidám na kolečka nakrájené mrkve a na 2 a půl cm dlouhé proužky papriky. Vařím dalších 5 minut, aby zelenina lehce změkla, vmíchám kari pastu a vařím ještě 2 minuty. Pak teprve přidám kokosové mléko, vodu a kapustu a dusím do změknutí zeleniny cca 10 minut.
Hotovou směs sundám ze sporáku a dochutím sójovou omáčkou, rýžovým octem a solí.
Zatímco se mi dusí omáčka, připravím si květákovou rýži tak, že květák nakrájím na menší kousky a v kuchyňském robotu s esovitými noži jej nasekám na konzistenci kuskusu. Na pánvičce pak rozpálím kokosový olej a orestuji na něm nasekanou cibulku dorůžova. Přimíchám květák a dusím +-10 minut, aby byl květák měkký na zkus. Pak jej sejmu z plotny a dochutím prolisovaným česnekem a solí.
Vše na talíři dozdobím jarní cibulkou a zakapu šťávou z limetky.
V Thajsku se tento pokrm servíruje v hlubokém talíři, do kterého se následně přimíchává rýže, který zjemní pálivost pokrmu.
Diskuze
Zatím žádné komentáře.