Tikka masala (vegan, paleo)
Mám ráda výrazné chutě, baví mne objevovat orientální jídla a ne vždy mám chuť na maso……dnešní recept mi mé požadavky splnil na jedničku.
Obdobnou verzi s masem také občas dělám, tu najdete v receptu na Garamské kuře.
Ingredience na 3 porce
- 350 g růžiček květáku
- 350 g růžiček brokolice
Na omáčku
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje (40 ml)
- 1 bílá cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 cm strouhaného zázvoru (1 lžíce)
- 1 lžíce koření garam masala
- 1 a 1/2 lžičky červené papriky
- 1/3 lžičky kajenského pepře (nebo dle potřeby pálivosti)
- 1 lžička růžové himalájské soli
- 3 rajčata (100 g)
- 120 ml vody (nejlépe přímo z parního hrnce)
- 120 ml BIO kokosového mléka
- 5 lžic sezamové pasty Tahini (50g)
- 2 lžíce javorového sirupu
- 3 lžíce nasekaného koriandru
Příprava
Růžičky brokolice a květáku jsem uvařila na páře doměkka (lze i upéct nebo uvařit ve vodě). Omáčku jsem připravila tak, že jsem nasekala cibuli a společně s prolisovaným česnekem a nastrouhaným zázvorem jsem ji restovala na oleji dorůžova (asi 5 minut). Pak jsem vše smíchala s kořením a restovala na nepřilnavé pánvi ještě minutu. Do pánve jsem nalila vodu z parního hrnce, kokosové mléko, přisypala nasekaná rajčata, smíchala se sezamovou pastou a dusila vše ještě 10 minut.
Hotovou směs jsem dochutila nasekaným koriandrem, javorovým sirupem a promíchala s měkkými růžičkami květáku a brokolice.
Diskuze
Přidala jsem i kuřecí maso a bylo to fakt božský...a že já jsem dost gurmán,který tohledá neříká často :). Díky za recept!
Není zač 😊