Tikka masala (vegan, paleo)

Mám ráda výrazné chutě, baví mne objevovat orientální jídla a ne vždy mám chuť na maso……dnešní recept mi mé požadavky splnil na jedničku.

Obdobnou verzi s masem také občas dělám, tu najdete v receptu na Garamské kuře.

Ingredience na 3 porce

  • 350 g růžiček květáku
  • 350 g růžiček brokolice

Na omáčku

  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje (40 ml)
  • 1 bílá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 cm strouhaného zázvoru (1 lžíce)
  • 1 lžíce koření garam masala
  • 1 a 1/2 lžičky červené papriky
  • 1/3 lžičky kajenského pepře (nebo dle potřeby pálivosti)
  • 1 lžička růžové himalájské soli
  • 3 rajčata (100 g)
  • 120 ml vody (nejlépe přímo z parního hrnce)
  • 120 ml BIO kokosového mléka
  • 5 lžic sezamové pasty Tahini (50g)
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 3 lžíce nasekaného koriandru

Příprava

Růžičky brokolice a květáku jsem uvařila na páře doměkka (lze i upéct nebo uvařit ve vodě). Omáčku jsem připravila tak, že jsem nasekala cibuli a společně s prolisovaným česnekem a nastrouhaným zázvorem jsem ji restovala na oleji dorůžova (asi 5 minut). Pak jsem vše smíchala s kořením a restovala na nepřilnavé pánvi ještě minutu. Do pánve jsem nalila vodu z parního hrnce, kokosové mléko, přisypala nasekaná rajčata, smíchala se sezamovou pastou a dusila vše ještě 10 minut.

Hotovou směs jsem dochutila nasekaným koriandrem, javorovým sirupem a promíchala s měkkými růžičkami květáku a brokolice.

Vaše Maruška