Veganská sekaná

Sekaná nemusí být vždy z masa 🙂 . Tato veganská varianta z černé rýže je téměř k nerozeznání. Černá rýže je považována za superpotravinu, je nezdravější verzí rýže,  je velmi výživná a bohatá na vitamíny E a B a minerály jako hořčík či železo.

Pro mne je veganská sekaná ideální volbou jídla před tréninkem.

U hlavního chodu bych jako přílohu volila červenou čočku pro dosažení plnohodnosti bílkovin.

Ingredience na 1 sekanou

  • 1 hrnek (180g) černé rýže (kupuji ve zdravé výživě)
  • 1 velká červená cibule
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 3 stroužky prolisovaného česneku
  • 3 lžíce mletého lněného semínka (kupuji v drogerii DM)
  • 8 lžic vody
  • 2/3 lžičky růžové himalájské soli (nebo podle chuti)
  • 2 lžíce Tamari omáčky (fermentovaná sójová omáčka ze zdravé výživy; lze nahradit klasickou sójovou omáčkou)
  • 1 lžička mleté uzené papriky
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice bez konzervantů
  • 1 lžíce čerstvých lístků majoránky (použila jsem ze zahrádky) nebo 2 lžíce sušené majoránky
  • pepř na dochucení

Příprava

Lněná semínka jsem si namočila do 8 lžic vody 2 hodiny předem. Černou rýži jsem uvařila ve dvojnásobném množství vody dle návodu a nechala vychladnout na pokojovou teplotu. Na olivovém oleji jsem dozlatova opekla nasekanou cibuli a nechala vychladnout na pokojovou teplotu. Všechny ingredience jsem následně smíchala v míse a rozmixovala je tyčovým mixérem na lepivé těsto. Z těsta jsem mokrýma rukama vytvarovala šišku a položila na pečící papír. Šišku jsem ještě potřela olivovým olejem a dala ji péct do předem vyhřáté trouby na 180°C 45 minut.

Před servírováním nechám upečenou sekanou mírně vychladnout, aby držela tvar a dala se krájet na plátky.

Vaše Maruška