Veganská sekaná
Sekaná nemusí být vždy z masa 🙂 . Tato veganská varianta z černé rýže je téměř k nerozeznání. Černá rýže je považována za superpotravinu, je nezdravější verzí rýže, je velmi výživná a bohatá na vitamíny E a B a minerály jako hořčík či železo.
Pro mne je veganská sekaná ideální volbou jídla před tréninkem.
U hlavního chodu bych jako přílohu volila červenou čočku pro dosažení plnohodnosti bílkovin.
Ingredience na 1 sekanou
- 1 hrnek (180g) černé rýže (kupuji ve zdravé výživě)
- 1 velká červená cibule
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 3 stroužky prolisovaného česneku
- 3 lžíce mletého lněného semínka (kupuji v drogerii DM)
- 8 lžic vody
- 2/3 lžičky růžové himalájské soli (nebo podle chuti)
- 2 lžíce Tamari omáčky (fermentovaná sójová omáčka ze zdravé výživy; lze nahradit klasickou sójovou omáčkou)
- 1 lžička mleté uzené papriky
- 1 lžíce hrubozrnné hořčice bez konzervantů
- 1 lžíce čerstvých lístků majoránky (použila jsem ze zahrádky) nebo 2 lžíce sušené majoránky
- pepř na dochucení
Příprava
Lněná semínka jsem si namočila do 8 lžic vody 2 hodiny předem. Černou rýži jsem uvařila ve dvojnásobném množství vody dle návodu a nechala vychladnout na pokojovou teplotu. Na olivovém oleji jsem dozlatova opekla nasekanou cibuli a nechala vychladnout na pokojovou teplotu. Všechny ingredience jsem následně smíchala v míse a rozmixovala je tyčovým mixérem na lepivé těsto. Z těsta jsem mokrýma rukama vytvarovala šišku a položila na pečící papír. Šišku jsem ještě potřela olivovým olejem a dala ji péct do předem vyhřáté trouby na 180°C 45 minut.
Před servírováním nechám upečenou sekanou mírně vychladnout, aby držela tvar a dala se krájet na plátky.
Diskuze
Zatím žádné komentáře.