Vepřová kotleta se zeleninou a sladkým bramborem

Včera jsme měli večer návštěvu. Já přemýšlela, co uvařit, abych neporušila Whole 30 a současně jsme si všichni pochutnali na jednom a tentýž jídle. Pečená kotleta byla tou ideální volbou, protože se všichni oblizovali 🙂

Jak se říká: „Vlk se nažral a koza zůstala celá“ 🙂

Ingredience

  • 1kg vepřové kotlety (ideálně v BIO kvalitě)
  • 400g (1 svazek) řapíkatého celeru
  • 200g (2 velké) mrkve
  • hrst nasekané čerstvé petrželky
  • 3 lžíce másla nebo ghí
  • růžová himalájská sůl
  • 2 stroužky česneku
  • 4 sladké brambory (batáty)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku

Příprava

Troubu jsem zapnula na 160°C. Do pekáče jsem vložila omyté maso vcelku a lehce jsem ho posolila. Řapíkatý celer jsem umyla a nakrájela na proužky. oloupanou mrkev jsem pokrájela na kolečka. Zeleninu vložím také do pekáčku a zasypu nasekanou petrželkou. Navrch masa dávám 3 lžíce tuku, zlehka podlévám a peču pod pokličkou 3 hodiny.

veprovakotletasezeleninouasladkzmbramborem2

Když je maso hotové, do jeho šťávy se zeleninou ještě vmíchám prolisovaný česnek, trochu dosolím, aby chuť zeleniny a tuku byla výraznější

Batáty připravuji tak, že je podélně rozpůlím, dám na plech a peču v předem předehřáté troubě na 200°C cca 30 min (do změknutí). Olej smíchám s 3 prolisovanými stroužky česneku a 5 minut před koncem vrchní stranu brambor česnekovým olejem pomažu a nechám dopéct ještě 5 minut. Kdo je zvyklý, může brambory ještě na talíři zlehka posolit.

Vaše Maruška