Vynikající salát na asijský způsob (vegan)

Miluji saláty, které jsou chutné natolik, že se na ně vysloveně těším. V případě tohoto receptu se člověk nemusí nutit do zelených listů, spíš si je vychutná a ani není třeba mít strach, že by salát nenasytil. Díky vysokému podílu živin a bílkovin po něm mít hlad rozhodně nebudete.

V období druhého semestru mám snad ještě méně času na vaření. Nicméně se chci zaměřit na opětovné plnohodnotné stravování, které mne nasytí a udrží energii i mysl na plné obrátky….prostě nechci jídlo ani opomíjet, ani z hladu ládovat rychlou energii v podobě bílého pečiva (jako tomu bylo v 1. semestru 🙁 ) a už vůbec nechci zazdít energii jídlem natolik, že bych si po něm šla nejradši lehnout. Takovýto recept mi přijde náramně vhod. Druhou půlku zeleniny mám uloženou na zítřejší oběd 🙂

P.S.1: Mně vyhovuje si do salátu dát čili a mít ho ostrý. Kdo není fandou pálivého, může čili samozřejmě vynechat.

P.S.2: Pro nevegetariánskou verzi lze tempeh jednoduše nahradit grilovaným kuřecím masem.

Nechte si chutnat!

1 porce obsahuje 2112 kJ; 505 kCal; 31g bílkovin, 36g sacharidů, 25g tuků, 7,5g vlákniny

INGREDIENCE NA 2 PORCE

K upečení

  • 300g hlívy ústřičné (1 standardní balení)
  • 400g květáku (1 malý kus)
  • 120g mrkve (1 veliká)

Na zálivku

  • 2 lžíce Tamari omáčky (nebo klasické sójové omáčky)
  • 1 lžíce javorového sirupu (nebo medu)
  • 1 lžička sezamového oleje (nebo olivového)
  • 1 lžička jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 2/3 lžičky růžové himalájské soli
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • 2-3 špetky chilli koření

Na závěrečné smíchání

  • 125g mixu salátových lístků (použila jsem standardní balení s baby špenátem, lástky červené řepy a rukoly)
  • 100g uzeného tempehu
  • sezam na pospání (cca 2 lžičky)

PŘÍPRAVA

Hlívu a květák nasekám na větší kousky. Oloupanou mrkev na tenká kolečka. Dám na pečící papír a peču v předem předehřáté troubě při 200°C 15-20 minut, aby byl květák pěkně nazlátlý.

Mezi tím si připravím zálivku tak, že smíchám všechny její ingredience.

Upečenou zeleninu nechám chvíli chladnout, aby nebyla horká a nespařila lístky. Teprve pak přimíchám lístky k upečené zelenině ve veliké míse společně se zálivkou.

Půlku smíchané zeleniny servíruji s nakrájeným tempehem a zasypu trochou sezamových semínek.

Fotogalerie

Vaše Maruška