Vynikající salát na asijský způsob (vegan)
Miluji saláty, které jsou chutné natolik, že se na ně vysloveně těším. V případě tohoto receptu se člověk nemusí nutit do zelených listů, spíš si je vychutná a ani není třeba mít strach, že by salát nenasytil. Díky vysokému podílu živin a bílkovin po něm mít hlad rozhodně nebudete.
V období druhého semestru mám snad ještě méně času na vaření. Nicméně se chci zaměřit na opětovné plnohodnotné stravování, které mne nasytí a udrží energii i mysl na plné obrátky….prostě nechci jídlo ani opomíjet, ani z hladu ládovat rychlou energii v podobě bílého pečiva (jako tomu bylo v 1. semestru 🙁 ) a už vůbec nechci zazdít energii jídlem natolik, že bych si po něm šla nejradši lehnout. Takovýto recept mi přijde náramně vhod. Druhou půlku zeleniny mám uloženou na zítřejší oběd 🙂
P.S.1: Mně vyhovuje si do salátu dát čili a mít ho ostrý. Kdo není fandou pálivého, může čili samozřejmě vynechat.
P.S.2: Pro nevegetariánskou verzi lze tempeh jednoduše nahradit grilovaným kuřecím masem.
Nechte si chutnat!
1 porce obsahuje 2112 kJ; 505 kCal; 31g bílkovin, 36g sacharidů, 25g tuků, 7,5g vlákniny
INGREDIENCE NA 2 PORCE
K upečení
- 300g hlívy ústřičné (1 standardní balení)
- 400g květáku (1 malý kus)
- 120g mrkve (1 veliká)
Na zálivku
- 2 lžíce Tamari omáčky (nebo klasické sójové omáčky)
- 1 lžíce javorového sirupu (nebo medu)
- 1 lžička sezamového oleje (nebo olivového)
- 1 lžička jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 2/3 lžičky růžové himalájské soli
- 2 prolisované stroužky česneku
- 2-3 špetky chilli koření
Na závěrečné smíchání
- 125g mixu salátových lístků (použila jsem standardní balení s baby špenátem, lástky červené řepy a rukoly)
- 100g uzeného tempehu
- sezam na pospání (cca 2 lžičky)
PŘÍPRAVA
Hlívu a květák nasekám na větší kousky. Oloupanou mrkev na tenká kolečka. Dám na pečící papír a peču v předem předehřáté troubě při 200°C 15-20 minut, aby byl květák pěkně nazlátlý.
Mezi tím si připravím zálivku tak, že smíchám všechny její ingredience.
Upečenou zeleninu nechám chvíli chladnout, aby nebyla horká a nespařila lístky. Teprve pak přimíchám lístky k upečené zelenině ve veliké míse společně se zálivkou.
Půlku smíchané zeleniny servíruji s nakrájeným tempehem a zasypu trochou sezamových semínek.
Diskuze
Zatím žádné komentáře.