Zapečená sýrová cuketa

Na zahrádce sklízím jednu cuketu za druhou a snažím se ji připravovat na různé způsoby. Cuketové nudle a saláty jsou fajn, ale tato zapečená verze se mi přijde více vhod, když se mírně ochladilo.

Ingredience na 4-6 porcí

  • 2 větší cukety (1200g)
  • 4 vejce
  • 200ml kysané smetany
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice bez konzervantů
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • 1 lžíce provensálských bylinek
  • špetka muškátového květu
  • 1/2 lžičky růžové himalájské soli (nebo dle potřeby)
  • mletý pepř na dochucení
  • 120g kozího či jiného sýra (feta, mozzarela, cheddar apod.) na posypání

Příprava

Omytou cuketu (neloupu, jelikož je v BIO kvalitě) nastrouhám na tenká kolečka. Používám kuchyňský robot na strouhání. Kolečka jsou hotová natotata 🙂

Kolečka vkládám na stojáka do zapékací mísy. Ostatní ingredience smíchám dohromady a naliji je na kolečka.

Navrch nastrouhám půlku dávky (60g) kozího sýra.

Peču pod pokličkou při 180°C asi hodinu a půl, dokud vše neztuhne.

Před servírováním nechám ještě 10-15 minut odstát, aby vše drželo pohromadě a dalo se dobře krájet. Navrch porce strouhám zbylý sýr.

Vaše Maruška