Zapečená zelenina na způsob Ratatouille (paleo, nízkosacharidové)

Recept na ratatouille už na webu mám. Tato verze je trochu snazší, rychlejší a navíc obsahuje strouhanou mozzarelu, která je v pokrmu dokonalá.

Kdo nejí mléčné výrobky, může samozřejmě mozzarelu vynechat a sýr si nahradit třeba veganským parmazánem. Jídlo poslouží jako hlavní chod, nebo lze servírovat jako přílohu.

1 porce obsahuje 364 kCal, 23 g tuků, 18 g bílkovin a 21 g sacharidů

Ingredience na 3 porce

  • 1 větší lilek (430 g)
  • 1 větší cuketa (430 g)
  • 5 středně velikých rajčat (450 g)
  • 1 středně veliká červená cibule (75 g)
  • 4-5 stroužků prolisovaného česneku
  • 1 hrst čerstvé bazalky (plus trochu navíc na posypání hotového jídla)
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce sušených provensálských bylinek
  • 1 lžička růžové himalájské soli
  • 2 špetky mletého pepře
  • 200 g strouhané mozzarely

Příprava

Troubu zapnu na 180°C. Lilek a cuketu oloupu a nakrájím na kolečka. 3 rajčata také nakrájím na plátky. Do keramického pekáče na střídačku vložím kolečko lilku, kolečko cukety a kolečko rajčete. Vyskládám takto 3 řady zeleniny.

Tyčovým mixérem si připravím polevu tak, že 2 rajčata rozmixuji s olivovým olejem, česnekem a bazalkou. Do rozmixované směsi přihodím oloupanou a na čtvrtky pokrájenou cibuli a společně se solí a pepřem ještě mixuji na kaši. Na závěr přimíchám provensálské bylinky.

Bylinkovou směs naliji navrch zeleniny v pekáčku a lžící lehce rozetřu po celém povrchu. Vše zasypu strouhanou mozzarelou a peču hodinu v troubě.

Hotovou zeleninu nechám po upečení asi 15 minut odstát, pak krájím a servíruji zalité vypečenou šťávou s trochou čerstvých lístků bazalky.

Vaše Maruška