Zapečené lasaně bez masa (keto, paleo)
I když se stravuji nízkosacharidově, rozhodně NENÍ PODMÍNKOU, že musím JÍST MASO v každé porci. Naopak mám dny, kdy maso vůbec nejím a přesto tělu dodám potřebné BÍLKOVINY V OPTIMÁLNÍM MNOŽSTVÍ (nepřeháním to). Recept na lasaně s masem mám, ale dnes se cítím na verzi bez masa. Musím se přiznat, že jsem si pochutnala ještě více…..za mne je tato verze zatím ta nejlepší, co jsem jedla 🙂
1 porce lasaní obsahuje 481 kCal, 33,6 g tuků, 22, 8 g bílkovin, 20,8 g sacharidů
Ingredience na 4 porce
Lilková vrstva
- 2 lilky (+- 900 g)
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje na pomazání lilků
Špenátová vrstva
- 300g čerstvého baby špenátu
- 2 stroužky česneku
Rajčatová vrstva
- 2 menší rajčata (150 g)
- 1/2 veliké bílé cibule (50 g)
- 70 g rajčatového protalku
- hrst čerstvé bazalky (20 g)
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 3/4 lžičky mleté sladké červené papriky
- špetka mletého pepře
- 2 špetky růžové himalájské soli
Vaječná vrstva
- 3 vejce
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje na pomazání pánve
- 3 špetky mleté kurkumy
- 3 špetky růžové himalájské soli
Sýrová vrstva
- 200 g feta sýru
Na posypání
- 6 vrchovatých lžic strouhaného parmazánu (60 g)
Příprava
Troubu zapnu na 200°C. Omyté lilky (oloupejte, pokud nejsou v BIO kvalitě; osobně budu lopat v budoucnu vždy, nemám ráda tu tuhou slupku 🙁 ) podélně nakrájím na asi 3/4 centimetrové plátky. Z obou stran je pomažu olivovým olejem, dám na plech a peču 20 min.
Zatímco se mi lilky pečou, připravím si rajčatovou vrstvu tak, že všechny ingredience dám do kuchyňského robota a rozmixuji je na omáčku.
Lístky čerstvého špenátu dám do síta a zaliji vařící vodou, aby se spařily. Nechám je vychladnout a pak smíchám se 2 stroužky prolisovaného česneku.
Z trouby vyndám hotové lilky a nechám je zatím odpočívat. Troubu stáhnu na 175 °C.
Vaječnou vrstvu připravím tak, že každé vejce zvlášť rozkvedlám se špetkou soli a kurkumy a naliji do olejem vymaštěné nepřilnavé pánve. Rozlévám po okrajích jako palačinku a na střední až mírné teplotě nechám ztuhnout. Po pár minutách ještě na minutu omeletu otočím (jde velmi lehce otočit), nechám dodělat.
Jelikož je omeleta kulatá a pečící forma obdélníková, z obou krajů omelety odříznu asi 1,5 centimetru. Ty pak dám k oválným okrajům do formy.
Sýr feta nastrouhám nahrubo.
Do zapékací formy dám na dno 1 omeletu, tu pomažu 1/3 rajčatové směsi, na tu dám 1/3 upečených lilků, nasypu 1/2 strouhaného feta sýru, na něj položím vrstvu z 1/2 připraveného špenátu. Opakuji tak, že opět dám 1 omeletu, 1/3 rajčatové směsi, 1/3 připravených lilků, druhou půlku strouhaného sýru feta, na kterou dám půlku várky špenátu. Navrch dám poslední omeletu, zbytek rajčatové směsi, zbylé plátky lilků. Vše zasypu jemně strouhaným parmazánem a peču v troubě 40 minut.
Diskuze
No tak tento recept je opravdu TOP!!! Lilek jsem nikdy moc nemusela, ale v tvých receptech mě vyloženě chutná a baví, tyto lilkove lasaně mohou z fleku konkurovat masové variante, ba co víc, jednoduše jsou ještě lepší a chutnější, dekuji za bezva nápad a recept, rada se k němu budu vracet 😙 Pavla F.
To mne moc těší!!!! Děkuji :-)