Zapečené lasaně bez masa (keto, paleo)

I když se stravuji nízkosacharidově, rozhodně NENÍ PODMÍNKOU, že musím JÍST MASO v každé porci. Naopak mám dny, kdy maso vůbec nejím a přesto tělu dodám potřebné BÍLKOVINY V OPTIMÁLNÍM MNOŽSTVÍ (nepřeháním to). Recept na lasaně s masem mám, ale dnes se cítím na verzi bez masa. Musím se přiznat, že jsem si pochutnala ještě více…..za mne je tato verze zatím ta nejlepší, co jsem jedla 🙂

1 porce lasaní obsahuje 481 kCal, 33,6 g tuků, 22, 8 g bílkovin, 20,8 g sacharidů

Ingredience na 4 porce

Lilková vrstva

  • 2 lilky (+- 900 g)
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje na pomazání lilků

Špenátová vrstva

  • 300g čerstvého baby špenátu
  • 2 stroužky česneku

Rajčatová vrstva

  • 2 menší rajčata (150 g)
  • 1/2 veliké bílé cibule (50 g)
  • 70 g rajčatového protalku
  • hrst čerstvé bazalky (20 g)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 3/4 lžičky mleté sladké červené papriky
  • špetka mletého pepře
  • 2 špetky růžové himalájské soli

Vaječná vrstva

  • 3 vejce
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje na pomazání pánve
  • 3 špetky mleté kurkumy
  • 3 špetky růžové himalájské soli

Sýrová vrstva

  • 200 g feta sýru

Na posypání

  • 6 vrchovatých lžic strouhaného parmazánu (60 g)

Příprava

Troubu zapnu na 200°C. Omyté lilky (oloupejte, pokud nejsou v BIO kvalitě; osobně budu lopat v budoucnu vždy, nemám ráda tu tuhou slupku 🙁 ) podélně nakrájím na asi 3/4 centimetrové plátky. Z obou stran je pomažu olivovým olejem, dám na plech a peču 20 min.

Zatímco se mi lilky pečou, připravím si rajčatovou vrstvu tak, že všechny ingredience dám do kuchyňského robota a rozmixuji je na omáčku.

Lístky čerstvého špenátu dám do síta a zaliji vařící vodou, aby se spařily. Nechám je vychladnout a pak smíchám se 2 stroužky prolisovaného česneku.

Z trouby vyndám hotové lilky a nechám je zatím odpočívat. Troubu stáhnu na 175 °C.

Vaječnou vrstvu připravím tak, že každé vejce zvlášť rozkvedlám se špetkou soli a kurkumy a naliji do olejem vymaštěné nepřilnavé pánve. Rozlévám po okrajích jako palačinku a na střední až mírné teplotě nechám ztuhnout. Po pár minutách ještě na minutu omeletu otočím (jde velmi lehce otočit), nechám dodělat.

Jelikož je omeleta kulatá a pečící forma obdélníková, z obou krajů omelety odříznu asi 1,5 centimetru. Ty pak dám k oválným okrajům do formy.

Sýr feta nastrouhám nahrubo.

Do zapékací formy dám na dno 1 omeletu, tu pomažu 1/3 rajčatové směsi, na tu dám 1/3 upečených lilků, nasypu 1/2 strouhaného feta sýru, na něj položím vrstvu z 1/2 připraveného špenátu. Opakuji tak, že opět dám 1 omeletu, 1/3 rajčatové směsi, 1/3 připravených lilků, druhou půlku strouhaného sýru feta, na kterou dám půlku várky špenátu. Navrch dám poslední omeletu, zbytek rajčatové směsi, zbylé plátky lilků. Vše zasypu jemně strouhaným parmazánem a peču v troubě 40 minut.

Vaše Maruška