Zapečené portobello žampiony s cibulkou, špenátem a tofu (vegan)
Toto je jeden ukázkový recept z naší poslední výživové výzvy „8 denního detoxu se zeleninovými jídly“
Za mne je to jedno z nejchutnějších pokrmů, co doma dělám (běžně zapékám se strouhaným feta sýrem).
Veganská varianta mne velmi příjemně překvapila, ba dokonce nadchla. Navíc chutnala mým největším „kritikům“ 😉 mamince i sestře, což je pro mne vždy taková pomyslná úleva 🙂
1 porce obsahuje 1759 kJ; 420 kCal; 17g bílkovin, 21g sacharidů, 25g tuků
Ingredience na 2 porce
- 350g (4 veliké) portobello žampiony
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 350g červené cibule (4 ks)
- 100g lístku baby špenátu
- větší špetka kmínu
- 3/4 lžičky růžové himalájské soli
- mletý pepř na dochucení
- 100g (1/2 balení) uzeného Tofu (nahrubo nastrouhaný) (hledejte BIO nebo s nápisem NoGMO – z geneticky nemodifikované soji)
- 2 plné hrsti libovolného mixu salátových lístků (špenát polníček, rukola, lístky řepy apod.)
- 2 lžíce hustého balzamikového octa
- 4 lžíce veganského parmezánu (recept na veganský parmazán mám ZDE)
Příprava
Troubu zapnu na 175°C.
Očištěné žampiony zbavím nožičky (pokud nějakou mají, jelikož portobello se prodávají jen se zbytky nožičky) a tu nakrájím na malinké kostičky. Na olivovém oleji následně restuji najemno nasekanou cibuli několik minut společně s nasekanými nožičkami doměkka. Lehce podliji vodou a přihodím baby špenát a dusím asi tak minutu až 2, aby se špenát spařil. Dochutím kmínem, solí a pepřem a promíchám. Portobello kloboučky položím na plech a pečící papír hlavou dolů, dám do nich cibulovou směs a vše zasypu nahrubo nastrouhaným tofu.
Peču v troubě do změknutí 45-50 minut. Houba pustí šťávu, tu si sliji a ponechám jako zálivku na salát.
Každý zapečený žampión posypu na talíři 1 lžící veganského parmezánu a pokapu hustým balzamikovým octem. Podávám se salátem smíchaným se šťávou z hub.
Diskuze
Zatím žádné komentáře.