Zapečené žampióny se špenátem, lososem a mandlovou krustou
I když se to nezdá, příprava tohoto jídla je velmi rychlá a jednoduchá. Vše se šoupne o trouby a za půl hodiny je hotovo 🙂
Ingredience na 3 houby (2-3 porce)
- 30g (3 hrsti) čerstvých listů baby špenátu
- 220g velkých žampiónů (druh portobelo)
- 250g čerstvého lososa (ideálně z volného chovu, nebo uloveného v moři)
- 1 menší vejce
- 1 jarní cibulka
- ¼ hrníčku mandlové mouky (30g)
- 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 1 lžíce vymačkané citrónové šťávy
- 12 černých oliv
- ½ lžičky soli (ideálně himalájské)
- Pepř na dochucení
Na mandlovou krustu
- 2 lžíce mandlové mouky
- 1 lžíce cibulového prášku
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- ½ lžičky mleté uzené papriky
- 1/3 lžičky soli na dochucení (ideálně himalájské)
Příloha
- 1 menší sladký brambor (batát)
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- Sůl na dochucení
Příprava
Troubu jsem předehřála na 200°C.
Nejprve jsem si připravila batátové hranolky tak, že oloupané a pokrájené batáty na velikost hranolek jsem smíchala s olejem a solí, dala na pečícím papíru do trouby na 30 min.
Pak jsem si připravila náplň do žampiónů. Z plátků lososa jsem sundala kůži a maso rozmixovala tyčovým mixérem a dala jej do misky. K masu jsem přimíchala vejce, na tenká kolečka nasekanou jarní cibulku, mandlovou mouku, nasekanou petržel, citrónovou šťávu, nadrobno pokrájené olivy a sůl a pepř na dochucení. Vše jsem pak v misce pořádně promíchala.
Na pečící papír jsem položila žampióny a na každý z nich jsem dala hrst čerstvého špenátu. Na špenát jsem lžící rovnoměrně nanášela lososovu směs.
Ingredience na krustu jsem pořádně promíchala v hrnečku, až vznikla „drobenka“. Tu jsem dala navrch lososové směsi.
Vše jsem pak dala péct v troubě 25 min – tak akorát, aby krusta zezlátla.
Vše jsem si na talíři ještě posypala lžící konopných semínek.
Diskuze
Zatím žádné komentáře.