Zapečené žampióny se špenátem, lososem a mandlovou krustou

I když se to nezdá, příprava tohoto jídla je velmi rychlá a jednoduchá. Vše se šoupne o trouby a za půl hodiny je hotovo 🙂

Ingredience na 3 houby (2-3 porce)

  • 30g (3 hrsti) čerstvých listů baby špenátu
  • 220g velkých žampiónů (druh portobelo)
  • 250g čerstvého lososa (ideálně z volného chovu, nebo uloveného v moři)
  • 1 menší vejce
  • 1 jarní cibulka
  • ¼ hrníčku mandlové mouky (30g)
  • 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 1 lžíce vymačkané citrónové šťávy
  • 12 černých oliv
  • ½ lžičky soli (ideálně himalájské)
  • Pepř na dochucení

Na mandlovou krustu

  • 2 lžíce mandlové mouky
  • 1 lžíce cibulového prášku
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • ½ lžičky mleté uzené papriky
  • 1/3 lžičky soli na dochucení (ideálně himalájské)

Příloha

  • 1 menší sladký brambor (batát)
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • Sůl na dochucení

Příprava

Troubu jsem předehřála na 200°C.

Nejprve jsem si připravila batátové hranolky tak, že oloupané a pokrájené batáty na velikost hranolek jsem smíchala s olejem a solí, dala na pečícím papíru do trouby na 30 min.

Pak jsem si připravila náplň do žampiónů. Z plátků lososa jsem sundala kůži a maso rozmixovala tyčovým mixérem a dala jej do misky. K masu jsem přimíchala vejce, na tenká kolečka nasekanou jarní cibulku, mandlovou mouku, nasekanou petržel, citrónovou šťávu, nadrobno pokrájené olivy a sůl a pepř na dochucení. Vše jsem pak v misce pořádně promíchala.

Na pečící papír jsem položila žampióny a na každý z nich jsem dala hrst čerstvého špenátu. Na špenát jsem lžící rovnoměrně nanášela lososovu směs.

Ingredience na krustu jsem pořádně promíchala v hrnečku, až vznikla „drobenka“. Tu jsem dala navrch lososové směsi.

Vše jsem pak dala péct v troubě 25 min – tak akorát, aby krusta zezlátla.

Vše jsem si na talíři ještě posypala lžící konopných semínek.

Vaše Maruška