Zelné závitky (paleo, W30, nízkosacharidové, bez lepku, bez laktózy)

Kdo by neznal zelné rolky s mletým masem a rýží? Pro všechny, kdo si toto jídlo oblíbili, ale hledají nízkosachraidovou verzi, tu mám závitky s masem a květákovou rýži. Jedná se o velmi jednoduché, chutné a dostatečně sytivé jídlo. Nechte si chutnat 🙂

1 porce obsahuje 1760 kJ; 420 kCal; 25g bílkovin, 34g sacharidů, 25g tuků

Ingredience na 4 porce

  • 1 středně veliké bílé hlávkové zelí (1200g)
  • růžičky z jednoho středně velikého květáku (850g)
  • 250g mletého libového hovězího masa
  • 1 červená cibule (50g)
  • 1 stroužek prolisovaného česneku
  • 7 lžic ghee (70g) nebo másla
  • 140g rajčatového protlaku  (70g do směsi + 70g do omáčky)
  • 3 středně veliké žampiony (120g)
  • 1 a 1/2 lžičky růžové himalájské soli
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 hrst nasekaných čerstvých lístku hladkolisté petrželky
  • pepř na dochucení

Příprava

Bílému zelí ostrým nožem odstraním tvrdý vnitřek. Následně dám zelí do velikého hrnce s vroucí vodou a vařím 10 minut do změknutí listů. Listy by se měly dát ohýbat, ale neměly by se trhat.

Velkou špachtlí s dírami naberu uvařené zelí (zelnou vodu si ještě nechám na dovaření vnitřku a na podlití závitků), vyndám ho a nechám ho vychladnout. Vidličkou pak rozebírám na listy. Když nejdou spodní listy odloupnout, ale jsou uvařené, měkké, nožem opět vyříznu trochu více tvrdšího vnitřku, aby šel list lehce oddělit. Pak každému listu odříznu na povrchu vystouplou prostřední část, co vypadá jako páteř, aby se dal následně lépe ohýbat. Půlku zelných listů jsem oloupala a takto připravila, ta byla tak akorát měkká. Zbylému hlávkovému zelí, které nebylo uvnitř ještě dostatečně měkké, jsem znovu vyřízla tvrdý střed a dala ještě na 10 minut vařit doměkka. Zbylé listy jsem po uvaření připravila na závitky stejným způsobem.

Zatímco se mi zelí vaří, připravím si květákovou rýži tak, že květák rozdělím na růžičky a kuchyňským robotem s esovitými noži ho rozmixuji na konzistenci kus kusu (velmi rychlá záležitost 🙂 )

Na rozpáleném ghee restuji na drobno nasekanou cibulku a prolisovaný česnek asi 4 minuty. Přihodím oloupané a na kostičky pokrájené žampiony a ještě vařím za stálého míchání 2 minuty. Nechám lehce vychladnout a rukou (je to nejrychlejší 😉 ) smíchám s květákovou rýží, masem, solí, pepřem, drceným kmínem, nasekanými lítsky petrželky a 70g rajčatového protlaku (druhou půlku protlaku si nechám na zálivku).

Hotovou směs vždy naberu na lžíci. Nabírám asi tak 1 velikou vrchovatou lžíci, směs je cca ve velikosti golfového míčku – čím jsou ale lístky menší, tím méně směsi nabírám. Směs vždy dám na tvrdší konec listu, zabalím do listu z jedné třetiny, pak přehnu oba kraje listu ke středu a pak sroluji v celý závitek. Takto postupuji do vyčerpání směsi a rolky vkládám jednu vedle druhé do zapékací mísy (nemám 1 velikou, a tak jsem použila 2 menší).

200 ml zelné vody, ve které se mi vařilo zelí, smíchám se zbylým rajčatovým protlakem a zálivkou podliji rolky. Navrch položím zbylé nebo potrhané listy, které jsem nepoužila na rolky, a pekáč přikryji alobalem.

Peču v předem vyhřáté troubě při 180°C 60 minut. Po vyjmutí z trouby je dobré nechat 30 minut závitky odstát, aby držely krásně tvar a nebyly úplně vařící, a pak servírovat s upečenými listy, zakapané šťávou z pekáče, která je vynikající! Výborné jsou závitky i studené  🙂

Vaše Maruška