Makové mléko (vegan)
Jsem rozený ochutnávač a vychutnávač, a tak se nebráním novým chutím a kombinacím. V podstatě nemám problém do jídelníčku zařadit cokoliv, co dodá mým chuťovým pohárkům nový prožitek a změny si užívám. Asi proto mám teď období makového mléka, které mi chutná i v kávě. Dnes jsem si udělala kávu ledovou s kostičkou hořké čokolády (viz postup níže). Makové mléko lze přidávat i do různých snídaňových kaší. A víte, co je na tomto rostlinném mléce nejlepší? Jedná se o přírodní zázrak z našich končin, který je jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů vápníku (obsahuje 2x více vápníku než kravské mléko) a je jednoznačně cenově přijatelnější než třeba tolik známá a oblíbená chia semínka. Tomu říkám dokonalá rostlinná náhražka!
1 litr obsahuje 2198 kJ; 525 kCal; 18g bílkovin, 8g sacharidů, 42g tuků
Ingredience na 1 litr
- 1 litr vody
- 100g bílého máku (lze použít i klasický modrý mák….vyzkoušeno a je to výborné!)
pomůcky
- vysokootáčkový mixér na smothie
- pytlík na scezení máku (používám takový ten pytlík z drogerie, co je určen k praní spodního prádla 🙂 )
Příprava
Bílý mák mixuji s vodou při vysokých otáčkách asi minutu, následně vše scedím přes pytlík, který pořádně vymačkám, aby žádná kapka nepřišla nazmar. Skladuji ve skleněné nádobě v lednici. Mléko vydrží až 5 dní.
Makovou ledovou kávu připravuji tak, že překapanou kávu nechám přes noc vychladnout v lednici. Ráno ve smoothie mixéru rozmixuji s makovým mlékem, kostičkou vysokoprocentní hořké čokolády a špetkou skořice.
Diskuze
aha, tady je nějaký mixér na smoothie..
Dobrý den, je možné poté ještě na něco co použít scezený mák?
Dobrý den, to bohužel netuším.
Ahoj Maruško, myslíš, že místo bílého máku mohu použít klasický?
Ano, jde to.