Mandlové mléko a mandlová mouka
Navazuji na včerejší recept základní snídaňové cereálie a představuji vám výrobu domácího mandlového mléka.
Výroba je velmi rychlá a jednoduchá. Navíc ze zbytků rozemletých mandlí získáte domácí mandlovou mouku, kterou tak ráda používám do lívanců.
Kromě mandlí a vody budete potřebovat mixér a nějaký sáček nebo jemné sítko, přes které mléko scedíte. Dá se použít prakticky cokoliv – od silonové ponožky, přes pytlíky na praní spodního prádla, po filtr na kávu. Já jsem si vyrobila svůj vlastní pytlík z jemného plátna, který vyhovuje velikostně a snadno z něj mléko vymačkám.
Ingredience (na cca 1 litr mléka)
- 200g mandlí (neloupaných)
- 1 litr vody
Příprava
Do výkonného mixéru jsem dala mandle a vodu. Vše jsem mixovala na plný výkon necelou minutu. Pak jsem vzala sáček, dala ho do nádoby, kam jsem vlila rozmixovanou směs. Sáček zachytne drť a mléko proteče do nádoby.
Po té sáček ještě důkladně vyždímám od mléka. Mléko uchovávám v lednici, kde vydržím kolem 3 dnů.
Mouka
Sáček obrátím naruby a vyjmutou drť rozprostřu na tác, zakryji utěrkou a nechávám na topení uschnout za občasného promíchání. Můžete nechat schnout i v kuchyňské sušičce, v létě na sluníčku a v zimě třeba i v troubě do 40 °C.
Diskuze
Maruško, někde si tady myslím měla doporučení na mixér, ale zaboha to nemůžu najít - nějaký, co zvládně ořechy a tak, moc děkuju, Terka
Ahoj, používám G21 mixér
Ahoj. Jak asi dlouho musim v troubě susit?
Dobrý den, pár hodin. Chce to hlídat :-)
Tak mlíčko hotové, myslím, že ho budu dělat častěji, než kupovat drahé kokosové. Jen otázka, Maruško, mandle mixuješ celé i se slupkou, viď? Já jen, že na fotce vypadá to Tvé víc bílé, než mám já. Nijak to nevadí, jen mě to zaujalo. Děkuju za super jednoduchý návod!
Ahoj Jitko, ano, mixuji i se slupkou. Barvu a tón udává víc foťák, což kolikrát bývá ještě dál od reality, potažmo pomáhá zoner photo studio :-)