Mandlové mléko a mandlová mouka

Navazuji na včerejší recept základní snídaňové cereálie a představuji vám výrobu domácího mandlového mléka.

Výroba je velmi rychlá a jednoduchá. Navíc ze zbytků rozemletých mandlí získáte domácí mandlovou mouku, kterou tak ráda používám do lívanců.

Kromě mandlí a vody budete potřebovat mixér a nějaký sáček nebo jemné sítko, přes které mléko scedíte. Dá se použít prakticky cokoliv – od silonové ponožky, přes pytlíky na praní spodního prádla, po filtr na kávu. Já jsem si vyrobila svůj vlastní pytlík z jemného plátna, který vyhovuje velikostně a snadno z něj mléko vymačkám.

Ingredience (na cca 1 litr mléka)

  • 200g mandlí (neloupaných)
  • 1 litr vody

Příprava

Do výkonného mixéru jsem dala mandle a vodu. Vše jsem mixovala na plný výkon necelou minutu. Pak jsem vzala sáček, dala ho do nádoby, kam jsem vlila rozmixovanou směs. Sáček zachytne drť a mléko proteče do nádoby.

Po té sáček ještě důkladně vyždímám od mléka. Mléko uchovávám v lednici, kde vydržím kolem 3 dnů.

Mouka

Sáček obrátím naruby a vyjmutou drť rozprostřu na tác, zakryji utěrkou a nechávám na topení uschnout za občasného promíchání. Můžete nechat schnout i v kuchyňské sušičce, v létě na sluníčku a v zimě třeba i v troubě do 40 °C.

Fotogalerie

Vaše Maruška