Meruňkovo-mandlové, nepečené cukroví

Meruňkovo-mandlové cukroví u nás frčí již 4 rokem. Kdysi jsem začala kuličkami obalenými v čokoládě a dnes dělám tvar kulatý, dozdobený čokoládou a mandlí. Cukroví tak vypadá lépe a chutná pořád skvěle.

Ingredience na 1 várku (ilustrační fotky jsou ze 2 várek)

  • 200 g oloupaných mandlí na těsto + 70 g oloupaných mandlí na ozdobení
  • 250 g sušených meruněk (nesířené, bez přidaného cukru)
  • 3 lžíce rumu
  • 60 g kvalitní hořké čokolády (používám 85% čokoládu)

Příprava

Mandle dám do kuchyňského mixéru s esovitými noži a rozmixuji (konzistence mandlové mouky je něco jako strouhanka). Následně přihodím sušené meruňky a mixuji ještě pár minut, aby nikdy nezůstaly větší kousky meruněk. Pak dochutím rumem a pořádně nechám promíchat za občasného seškrábání těsta ze stěny mixovací nádoby.

Těsto dám na hodinu do chladu, pak z něho s mírně navlhčeními dlaněmi válím kuličky asi 1 a půl cm v průměru. Každou kuličku zmáčknu prstem, aby vznikl kulatý tvar. Opět dám do chladu (stačí půl hodinky).

Nakonec si ve vodní lázni rozpustím čokoládu a vždy do ní namočím vrchní stranu cukroví, kterou ještě dozdobím oloupanou mandlí. Nechám v chladu vše ztuhnout.

Vaše Maruška