Neprůstřelná káva paní Kafíčkové
Do dnes mi kolegyně z bývalé práce nepřestanou předhazovat historku „O důvěřivé Marušce a paní Kafíčkové“. Já jsem totiž docela lehký terč, když přijde na vtípky a každému všechno zbaštím i s navijákem. V práci jsme měli paní, která obstarávala náš automat na kávu – jak jsem mohla tušit, že se opravdu nejmenuje paní Kafíčková, ale je to přezdívka? Ostatní si domyslete sami 🙂
A teď k věci. Pro milovníky kávy tu mám super recept na lahodnou, krémovou variantu kávy bez mléka, která je bohatá na energii. Rozhodně to není můj vynález – neprůstřelnou kávu vymyslel a celou knihu o neprůstřelné dietě napsal pan Dave Asprey. Neprůstřelná káva se stala ve světě velmi populární. Kromě její opravdu skvělé chuti jí do karet hrají benefity v podobě okamžité energie ze zdravých tuků, které nemají vliv na hladinu cukru v krvi a příznivě ovlivňují funkce mozku.
Vzhledem k tomu, že se chystám projít programem Whole 30, kde není povoleno konzumovat mléko, neprůstřelnou kávu budu zařazovat pravidelněji. Posledně jsem ji během programu pila před tréninkem a byla mým dobrým zdrojem energie. Avšak nepohlížejte na tuto kávu jako na nějaký zázrak, který vás spasí. Váš jídelníček je vhodné mít upravený tak, aby byl bohatý i na jiné nutrienty, aby tělo čerpalo energii z tuků a káva neznamenala jen pouhé navýšení kalorií. Do paleo, W30 a nízkosacharidové diety se káva hodí velmi 🙂
Ingredience na 1 dávku
- mletá zrnková káva (množství dle potřeby)
- voda (cca 0,5l nebo dle potřeby)
- 1 lžíce (10g) ghí nebo másla
- 1 lžíce (10g) BIO kokosového tuku
Postup
Zrnkovou kávu zaliji potřebným množstvím převařené, horké vody a nechám 2-3 minuty zalité. Používám konvici se sítem, aby se dala káva krásně scedit.
Kávu naliji do mixéru, přidám ghí i kokosový tuk a krátce mixuji při vysokých otáčkách, aby se tuk smíchal s vodou (bez mixování to nejde, kdybychom kávu zamíchali jen lžící, zůstane na hladině mastný flek 🙁 )
Můžete vyzkoušet i další varianty kávy – jsou výborné též
- Kokosový tuk + kakaové máslo
- Kokosový tuk + hořká čokoláda
Diskuze
Miluji tuhle kávu, zkouším různé verze. Moje nejoblíbenější je s vanilkovým sójovým mlékem a hořkou čokoládou.
Dnes poprvé (asi po 1/2 roce) jsem už KONEČNĚ vyzkoušela tuto kávu ... jsem nadšená z její chuti, překvapila, jak je jemňoučká a chutná. Příště vyzkouším přidat i kakao ... :-)
Super ♥
Já paleo stravu znám jen pod představou, že je to stravování podle předků z pravěku, tak by mě zajímalo, jak to, že tam zapadá máslo (ghee) a kokosový tuk?
Milá Míšo, paleo strava je opravdu strava dle našich předků, v jejichž jídelníčku převládaly tuky a úplně chyběly průmyslově zpracované potraviny. Kdybych to zahnala do extrému, pak by do paleo stravy nespadala ani káva, kterou naši předci nepili ;) Jde tedy více o PALEO PRINCIPY, kterých se v "dnešní" paleo stravě můžeme držet -> do této stravy patří tuky (včetně těch nasycených) bez průmyslového zpracování jako jsou kokosový tuk (lisovaný za studena), ghee (máslo zabečené mléčné bílkoviny), sádlo apod., zelenina, maso, vejce, v menší míře ovoce. Luštěniny a obiloviny se údajně v paleo období nevyskytovaly, a tak principiálně nejsou doporučovány. V dnešní době je tolik možností a způsobů přípravy - sušení na slunci, sušení mrazem, vaření na páře, pomalé pečení. Naši předci neměli takové možnosti a my je přesto využíváme :-) Základem jsou tedy nějaké principy/zásady, na kterých dnešní paleo stravování staví, s možnostmi výběru druhů surovin v co jejich nejpřirozenější formě a přípravy, které dnešní moderní doba nabízí.
Maruško, vy jste mi připomněla scénu ze Svěrákových Vratných láhví, tu s panem Mluvkou 😂😂😂 No já se mohla potrat smíchy. Jinak dík za recept, určitě vyzkouším 😉
;) Jo jo, já jsem sama takový "Mluvka"
Ahoj Maruško, dnes jsem kávu poprvé vyzkoušela .. chutná mi, poměr kávy, vody a tuku si ještě doladím .. jen jsem se chtěla zeptat, v jaké teplotě ji piješ? Nevadí ti, že při mixování vychládne? Díky
Ahoj, já ji mám umixovanou během pár vteřin ve smoothie mixéru. Káva je pořád velmi teplá, ale není vařicí :-) Vždy je to lahoda, neprůstřelné kávě jsem propadla!
Tak tohle je opravdu dobrota:).
:-)
Dobrý den, tak sem vyzkoušela neprůstřelnou kávu. Mile mě překvapila je opravdu dobrá :-). Mám jenom takový dotaz, mohu si ji něčím trošilinku přisladit? Děkuji
Dobrý den, doslazování Vám zakázovat nemohu :-) Určitě je lepší nezvykat si na sladké chutě.
Tak jsem před chvilkou docvičila, narazila a tento recept, šla si ho hned vyzkoušet a jedním slovem MŇAM. Začala jsem pít kafe po 3 letech cca před měsícem a tohle mi tedy dost chutná a nemusím ho sladit :-). Díky za recept.
Není zač :-)
Tak tenhle postup mě překvapil, všude jsem narazila na kávu rozpustnou a navíc se tam přidávalo místo vody třeba mandlové mléko
Ja som prvý raz čítala o takejto káve na blogu Dušana Plichtu, doporučujem, je tam aj veľa iných zaujímavých článkov a mňa odučil od instantnej kávy s mliekom a cukrom. Už pijem len čiernu alebo s kokosovým tukom ak je poruke mixér.
Zajímavé, ale jsem trochu zmatena z vašeho popisu - zalevate tedy zrnkovou ( a tím je to tak zvlastni) nebo prste mletou kávu - uděláte prostě french press - a s ním další postup?
Lucko, ano je to french press, káva je mletá...měla jsem namysli mleté zrno.
Tak teď jste mi daly hřebík do hlavy. O kávě s mlékem se píše, že je to velký prohřešek. Zajímalo by mě ,jestli bude tahle varianta kávy stejně problematická při trávení.
ahoj Maruško, to já mám smůlu, protože ráno tu všichni spí, takže mixovat nemůžu :-( a v práci ještě větší scifi.... tak leda bez ghí a tuku.... černou :)
Ahoj Marušku:-)cvičím ráno asi hodinku po probuzení takže neprůstřelnou kávu zahajuji den.Ještě si do ni přidávám skořici,kakao asi lžičku a větší lžíci sušeného kokosového nápoje:-) Je to fakt ňamka. Můžu všem doporučit:-)
Se skořicí mám také moc ráda :-)