Nízkosacharidové houstičky (bez ořechů) s cuketovou pomazánkou
Proč jsem elektrický mlýnek na kávu neobjevila dříve? K přípravě jemných mouk je naprosto ideální – i malá semínka rozemele na jemný prášek. Skvělé!
Tyto nízko sacharidové houstičky lze použít k svačině i snídani. Jsou rozhodně sytější a kaloričtější než klasické housky – jedna vám k plnému uspokojení bude stačit.
Houstičku si můžete namazat rychlou cuketovou pomazánkou 🙂
Využijeme v našem nízkosacharidovém jídelníčku na 8 týdnů.
Zbylé žloutky využijeme v jednom z našich receptů v prvním týdnu nízkosacharidového jídelníčku – nic nepřijde nazmar 🙂
Ingredience na 10 houstiček (1 houstička = 1 porce)
- 200 g sezamových semínek
- 160 g lněných semínek
- 80 g kokosové mouky
- 40 g inulinu (vláknina v prášku; lze nahradit třeba psylliem nebo jemně mletým tapiokovým škrobem)
- 4 lžíce cibulového prášku
- 2 prolisované stroužky česneku
- 2 lžičky jablečného octa
- 1 lžička prášku na pečení bez fosfátů (vinný kámen)
- 1 lžička růžové himalájské soli
- 6 bílků
- 2 vejce
- 500 ml vařící vody
- 6 lžic máku a sůl na posypání
Ingredience na pomazánku
- 1 malá (250 g) cuketa
- 1/2 lžičky růžové himalájské soli
- 60 g měkkého kozího sýra nebo lučiny
- 1 malý prolisovaný stroužek česneku
- mletý pepř na dochucení
- 1 lžíce jemně nasekaných oblíbených bylinek (použila jsem hladkolistou petrželku)
Příprava houstiček
Sezamová semínka rozmixuji v elektrickém mlýnku na kávu na jemnou mouku. To samé udělám se lněným semínkem. Hotovou semínkovou mouku smíchám s ostatními ingrediencemi (kromě bílků, vajec, vroucí vody a máku na posypání) v misce dohromady. Aby těsto lépe vzešlo, přimíchám bílky (bez žloutků) a 2 celá vejce. Následně zaliji vodou a zpracuji v hutné a lepivé těsto.
Na pečící papír lžíci nandám 10 stejných kopečků, které ještě mokrýma rukama uhladím do požadovaného tvaru houstičky. Zasypu mákem a solí a dám péct do předem vyhřáté trouby na 170°C 60 minut.
Houstičky vyndám, nechá vychladnout. 2 si dám stranou na 2 dny (vydrží v pokojové teplotě bez problémů) a zbytek zamrazím v sáčku pro budoucí využití. Stačí pak večer houstičku z mrazáku vyndat a ráno si dát k snídani.
Příprava pomazánky
Oloupanou cuketu jsem nastrouhala nahrubo. Smíchám se solí, aby pustila šťávu. Strouhanou cuketu nandám na utěrku a zabalím (skvěle lze využít pytlíček na praní spodního prádla, je z husté síťky) . Vyždímám z cukety vodu a dám zpátky do misky. Vmíchám ostatní ingredience a zpracuji vidličkou na pomazánku.
Diskuze
Ahoj Maruško, můžu se prosím zeptat, kde se dá sehnat cibulový prášek? Moc děkuji :)
Ahoj, kupuji ho na webu Koření od Antonína. Pěkný den.
Marusko kde sezenu cibulovy prasek a vinny kamen ?
Ahoj, cibulový prášek nakupuji na koření od Antonína. Vinný kámen také určitě bude k sehnání na netu. Ten kupuji ve zdravé výživě.