Pohankový chleba (vegan)
Z tohoto chlebíku jsem nadšená, jelikož je jednoduchý, obsahuje jen pár ingrediencí a čekání na něj opravdu stojí za to. V průběhu čekání na těsto dochází k fermentaci pohanky a to je pro nás dobrá zpráva 🙂 . Kvašení či namáčení a klíčení zrn (na pouhých 7 hodin) neutralizuje enzymové inhibitory a rozkládá složitější bílkoviny na jednodušší složky. Takový proces přispívá ke snadnějšímu trávení, lepšímu využití živin a více energie!
Ingredience na 4 krajíce
ingredience na 1. den
- 3/4 hrnku (160 g) pohankových krup
- 1 hrnek (250 ml) vody
- 1 lžíce citrónové šťávy
ingredience na 2. den
- 1/2 hrnku ( 125 ml) vody
ingredience na 3. den
- 4 vrchovaté lžíce (40 g) loupaných konopných semínek
- 2 lžičky chlebového koření
- 1 lžička růžové himalájské soli
- 2 lžíce máku na posypání
Příprava
První den v podvečer jsem smíchala pohankové kroupy s vodou a citrónovou šťávou. Pohanku jsem zakryla a nechala přes noc odpočívat.
Druhý den ráno jsem pohanku několikrát v sítu propláchla, dala do kuchyňského robota, smíchala s vodou a rozmixovala pohanku na kaši. Opět jsem ji zakryla a nechala ji 24 hodin kynout v teple (na topení).
Třetí den ráno jsem nakynutou pohanku opatrně smíchala s kořením, semínky a solí, nalila do máslem vymazané formy na chleba a zasypala mákem. Troubu jsem zapnula na 175°C a formu dala do trouby. Jakmile teplota dosáhla 175°C, pekla jsem 55 minut.
Chleba nechám vychladnout, pak nakrájím na 4 krajíce.
Skladuji v lednici.
Diskuze
Ahoj Maruško, zkusila jsem a byla moc mile překvapená - divila jsem se několikrát v průběhu procesu, ale na konci: výborná chuť! určitě udělám znovu. Díky moc za recept :)
Super, díky!
zdravím, mám dotaz místo krup ,když dám pohankovou mouku je to ok? a dále ,kde koupím konopná semínka?
Ahoj, s pohankovou moukou nevím. Tam budou muset být jiné poměry vody vůči mouce. Určitě to ale fermentovat půjde, jen to chce "vychytat" hustotu těsta, aby bylo husté, lepkavé a současně jemně tekuté. Loupané konopná semínka se prodávají snad už všude ve větších obchodech mezi oříšky a semínky.