Pohankový chleba (vegan)

Z tohoto chlebíku jsem nadšená, jelikož je jednoduchý, obsahuje jen pár ingrediencí a čekání na něj opravdu stojí za to. V průběhu čekání na těsto dochází k fermentaci pohanky a to je pro nás dobrá zpráva 🙂 . Kvašení či namáčení a klíčení zrn (na pouhých 7 hodin) neutralizuje enzymové inhibitory a rozkládá složitější bílkoviny na jednodušší složky. Takový proces přispívá ke snadnějšímu trávení, lepšímu využití živin a více energie!

Ingredience na 4 krajíce

ingredience na 1. den

  • 3/4 hrnku (160 g) pohankových krup
  • 1 hrnek (250 ml) vody
  • 1 lžíce citrónové šťávy

ingredience na 2. den

  • 1/2 hrnku ( 125 ml) vody

ingredience na 3. den

  • 4 vrchovaté lžíce (40 g) loupaných konopných semínek
  • 2 lžičky chlebového koření
  • 1 lžička růžové himalájské soli
  • 2 lžíce máku na posypání

Příprava

První den v podvečer jsem smíchala pohankové kroupy s vodou a citrónovou šťávou. Pohanku jsem zakryla a nechala přes noc odpočívat.

Druhý den ráno jsem pohanku několikrát v sítu propláchla, dala do kuchyňského robota, smíchala s vodou a rozmixovala pohanku na kaši. Opět jsem ji zakryla a nechala ji 24 hodin kynout v teple (na topení).

Třetí den ráno jsem nakynutou pohanku opatrně smíchala s kořením, semínky a solí, nalila do máslem vymazané formy na chleba a zasypala mákem. Troubu jsem zapnula na 175°C a formu dala do trouby. Jakmile teplota dosáhla 175°C, pekla jsem 55 minut.

Chleba nechám vychladnout, pak nakrájím na 4 krajíce.

Skladuji v lednici.

Vaše Maruška