Polomáčené celozrnné skořicové sušenky do pusy i na stromeček
Skořicové cukroví tvořím již třetí rok po sobě a pro veliký úspěch budu zařazovat mezi naše rodinné vánoční cukrátka i nadále. Tvorba těchto sušenek je víc než jednoduchá, těsto není třeba nechávat uležet, lze vyválet a vykrájet hned po uhnětení….šup, šup a je to upečené.
Třtinový cukr, se kterým to není potřeba přehánět, dodá sušenkám krásně třpytivý nádech a hořká čokoláda na zadní straně je prostě mňamka. Nicméně hořkou čokoládu můžete vynechat, i tak jsou sušenky luxusní!
Ingredience (na cca 2 plechy)
- 250 g hladké celozrnné špaldové mouky
- 1 špetka mořské soli
- ½ čajové lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
- 1 lžička kakaa
- 1 lžička skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- 4 lžíce (70g) panenského kokosového tuku pokojové teploty (tak aby se dal pěkně nabírat na lžíci)
- 6 lžic javorového sirupu
- 1 vejce
- 1 lžíce mléka
- kvalitní hořká čokoláda na namáčení spodní strany cukroví (nad 75% kakaa)
Na třpytivý efekt cukroví
- 100 ml vody smíchaní s 1 čajovou lžičkou skořice
- nerafinovaný třtinový cukr na posypání
Příprava
Všechny ingredience pokojové teploty jsem řádně smíchala v misce. Propracované těsto následně vyválím na asi 3 mm tenký plát (používám plastový váleček, krásně se jím těsto uválí 🙂 )
Vykrájím tvary (nejradši mám stromečky), kladu vedle sebe na pečící papír a u 1/4 sušenek do nich špejlí vytlačím dírku na pověšení.
Smíchám vodu se skořicí a všechny sušenky před pečením potřu skořicovou vodou.
Vložím do předem předehřáté trouby na 180°C a peču 13 min.
Ihned po vyjmutí z trouby sušenky znovu potřu skořicovou vodou a zlehka posypu třtinovým cukrem, který se na mokré cukrový nalepí. Nechám zaschnout.
Ve vodní lázni rozpustím čokoládu a sušenky bez dírky namočím do rozpuštěné čokolády, pokládám na plech třpytivou stranou dolů a nechám v chladu zatuhnout.
Sušenky s dírkou ještě jednou prošťouchnu špejlí, provléknu nití a nechám mé děti, aby si ozdobily jejich stromeček (mimochodem děti pomáhají i s vykrajováním a těsto milují 🙂 )
Diskuze
Maruška, už som ich robila 3x, tentokrát aj s dierkami na stromček. Uvidíme, či sa mi ich podarí utajiť, aby na ten stromček vydržali. Inak, dnes som použila namiesto kokosového oleja bravčovú masť a su ešte krehkejšie!❤️
Krásné svátky🙏♥️
Dobrý den, Maruško vypadají krásně, jak dlouho před Vánoci je zhruba pečete? Potřebují nějaký čas na odležení? :)
Dobrý den, peču většinou víkend před Vánoci. Dají se jíst ihned, není třeba je nechávat uležet. Krásné SVÁTKY ♥
Já jsem je zkusila loni a letos budu dělat zas. To mluví za vše:-)
Děkuji mnohokrát. Já ho dělám už několikátý rok po sobě. Hodně povedeného cukroví přeji.
Výborné sušenky! Mňamka asi nevydrží ani do štědrého dne:-)
Recept vypadá náramně snadno, Maruško. Tak ho hned zítra vyzkouším :-) Děkujeme!!!
Moniko, vyzkoušela jsi? Jak to dopadlo? :-)