Mexická zeleninová polévka
Mexická polévka má výraznou nasládlou chuť a je skvělá pro zimní měsíce na posílení imunity tím nejpřirozenějším způsobem.
1 porce obsahuje 1370 kJ; 327 kCal; 15g bílkovin, 34g sacharidů, 9,5g tuků
Ingredience na 6 porcí
- 180g (1 veliká) bílá cibule
- 200g (3 středně veliké) mrkve
- 40 ml (4 lžíce) panenského olivového oleje
- 1 litr čistého vývaru (použila jsem domácí králičí)
- 480g (1 větší) cuketa
- 400g (3 větší) rajčata
- 600g uvařených fazolí (nejlepší jsou fazolky adzuki, které jsem uvařila pro rodinnou oslavu, ale pokud použijete fazole z plechovky, pořádně je propláchněte, zbavte vody a 200g můžete dát stranou na potření plněných placek, nebo je dát do polévky též)
- 5 lžic čerstvého nasekaného koriandru
- 2 jarní cibulky
- šťáva z 1 limetky
- lžička uzené papriky
- lžička římského kmínu
- 1 lžíce sladké papriky (pro pálivou chuť lze nahradit pálivou paprikou)
- 1-2 stroužky česneku
- 2 lžičky růžové himalájské soli
- 1/3 lžičky mletého pepře
Příprava
Na jemno nasekanou cibuli a nastrouhané mrkve restuji dorůžova na oleji. Zaliji vývarem a přimíchán na kostičky pokrájenou cuketu, rajčata a vařím pod pokličkou na nejnižším stupni cca hodinu (do změknutí zeleniny).
Sundám z plotny a přimíchám uvařené fazole, prolisovaný česnek, nasekaný koriandr, na tenká kolečka pokrájenou jarní cibulku a ostatní koření. Už nevařím, aby si zachovala co nejvíce živin.
Diskuze
Milá Maruško, máš skvělé recepty. Napadla mě idea na další článek - zajímalo by mě, jaké různé spotřebiče či náčiní v kuchyni používáš (například odšťavňovač, spiralizér na zeleninu a podobné vymoženosti), stejně tak jako jaké suroviny jsou tvé oblíbené (všimla jsem si třeba často mrazem sušeného ovoce). Nebo další doplňky zdravé stravy - proteiny, tinktury atd. A to samé by mě zajímalo u sportovního náčiní - co a jak využíváš, co se ti osvědčilo. Zkrátka takové přehledy. Pro mě by to bylo ohromně užitečné a inspirativní.