Mexická zeleninová polévka

Mexická polévka má výraznou nasládlou chuť a je skvělá pro zimní měsíce na posílení imunity tím nejpřirozenějším způsobem.

1 porce obsahuje 1370 kJ; 327 kCal; 15g bílkovin, 34g sacharidů, 9,5g tuků

Ingredience na 6 porcí

  • 180g (1 veliká) bílá cibule
  • 200g (3 středně veliké) mrkve
  • 40 ml (4 lžíce) panenského olivového oleje
  • 1 litr čistého vývaru (použila jsem domácí králičí)
  • 480g (1 větší) cuketa
  • 400g (3 větší) rajčata
  • 600g uvařených fazolí (nejlepší jsou fazolky adzuki, které jsem uvařila pro rodinnou oslavu, ale pokud použijete fazole z plechovky, pořádně je propláchněte, zbavte vody a 200g můžete dát stranou na potření plněných placek, nebo je dát do polévky též)
  • 5 lžic čerstvého nasekaného koriandru
  • 2 jarní cibulky
  • šťáva z 1 limetky
  • lžička uzené papriky
  • lžička římského kmínu
  • 1 lžíce sladké papriky (pro pálivou chuť lze nahradit pálivou paprikou)
  • 1-2 stroužky česneku
  • 2 lžičky růžové himalájské soli
  • 1/3 lžičky mletého pepře

Příprava

Na jemno nasekanou cibuli a nastrouhané mrkve restuji dorůžova na oleji. Zaliji vývarem a přimíchán na kostičky pokrájenou cuketu, rajčata a vařím pod pokličkou na nejnižším stupni cca hodinu (do změknutí zeleniny).

Sundám z plotny a přimíchám uvařené fazole, prolisovaný česnek, nasekaný koriandr, na tenká kolečka pokrájenou jarní cibulku a ostatní koření. Už nevařím, aby si zachovala co nejvíce živin.

Vaše Maruška