Černá rýže s rukolou a sušenými rajčaty

Černou rýži, která je známá pro své antioxidační účinky, mám chuťově radši než bílou – má jemně oříškovu chuť a jako nevšední příloha chutná znamenitě.

Přílohu podávám vychlazenou z lednice.

Půlka várky (bez čedaru) obsahuje 342 kCal, 13 g tuků, 11 g bílkovin, 50 g sacharidů

Ingredience na 2-4 porce

  • 100g černé rýže
  • 100g sušených rajčat (bez oleje)
  • 3 hrsti rukoly
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1/2 lžičky mleté červené papriky
  • špetka kajenského pepře (volitelné pro dodání ostrosti)
  • růžová himalájská sůl a mletý pepř na dochucení
  • 20g strouhaného čedaru (volitelné)

Postup

Rýži uvařím dle návodu na obalu, aby byla měkká. Pak ji nechám vychladnout v lednici. V kuchyňském mixéru rozmixuji nahrubo sušená rajčata (ta rýži dodají i slanou chuť, případně dosolte) a vmíchám je do studené rýže. Přimíchám rukolu, pepř, kajenský pepř, červenou papriku, olej a citrónovou šťávu.

Pro sýrovou příchuť vmíchám čedar. Rýže je dobrá i bez něj.

Vaše Maruška