Brokolicový salát s hroznovým vínem (paleo, nízkosacharidový)

S tímto receptem mne seznámila jedna známá, která si jej dovezla z Ameriky. Že si prý tento salát, který je kombinací syrové brokolice, sladkých hroznů a majonézy, oblíbila. No není divu! Salát je opravdu chutný! Byť se mi ta kombinace zprvu nezdála, dohromady jde vše chuťově naprosto skvěle 🙂 .

Tento salát (tak bohatý na tělu prospěšné živiny) bude mou dnešní přílohou ke grilovanému masu.

1 porce obsahuje 1476 kJ; 353 kCal; 7g bílkovin, 15g sacharidů, 29g tuků

Ingredience na 5 porcí

  • růžičky z jedné 500g brokolice
  • 250g červeného hroznového vína bezsemenných
  • 1 středně veliká (100g) červená cibule
  • 150ml majonézy (použila jsem 1 celou domácí majonézu dle tohoto receptu)
  • 2 lžíce balsamikového octa
  • 40g (hrst) na plátky nasekaných mandlí
  • 40g (hrst) vlašských ořechů (rozdrcených ve hmoždíři)
  • růžová himalájská sůl a mletý pepř na dochucení

Příprava

Z brokolice jsem odřezala růžičky (zbylý, celý stonek jsem dala stranou na jindy třeba polévky). Růžičky jsem rozdělila na co nejmenší kousky a jejich stonky rozkrájela nadrobno. I brokolicové lístky jsem nasekala. Větší kuličky hroznového vína jsme rozkrájela na čtvrtky, ty menší kuličky na půlky. Cibuli jsem nasekala najemno.

Vše jsem ve veliké míse smíchala s majonézou, ořechy, octem, solí a pepřem. Nechám vychladnout v lednici.

Vaše Maruška