Cukrový hrášek s mrkví (paleo)

Příloha, kterou vám dnes nabízím, má úžasnou sladko-kyselou chuť a nádherně voní po uzené paprice. Je skvělá k masu, ale hodí se bezvadně i pro vegetariány k tofu či tempehu.

1 porce obsahuje 270 kCal, 20 g tuků, 4 g bílkovin a 17 g sacharidů

Ingredience na 3 porce

  • 300g cukrového hrášku
  • 300g (2 veliké) mrkve
  • 6 lžic sezamového oleje (nebo panenského olivového)
  • 1 lžička mleté, uzené papriky
  • 1/2 lžičky cibulového prášku
  • 2 lžíce jablečného octa
  • šťáva z 1/2 limetky
  • 1 lžíce medu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce Tamari omáčky (kupuji ve zdravé výživě; lze nahradit klasickou sójovou omáčkou)
  • růžová himalájská sůl
  • mletý pepř na dochucení

Příprava

Omytý cukrový hrášek dám do velké pánve společně s nahrubo nastrouhanou, oloupanou mrkví a olejem. Restuji asi 8 minut, aby mrkev změkla a lusky byly tak akorát na zkus. Do pánve přidám uzenou papriku, cibulový prášek, jablečný ocet, limetkovou šťávu a restuji další minutu. Následně přidám med a nechám ho za stálého míchání karamelizovat ještě jednu minutu. Vypnu sporák a nakonec přimíchám prolisovaný česnek, Tamari omáčku, dosolím a dopepřím dle chuti.

Vaše Maruška