Podzimní hokkaido salát

Tento salát se skládá ze samých opravdových surovin a zdravých ingrediencí – dvě z nich dělají tento salát voňavým, podzimním salátem – pečený česnek a dýně. Dýní je teď sezóna a salátu dodají sladší chuť. Společně s „přírodním antibiotikem“ česnekem, pokrájeným na tenké plátky a upečeným dokřupava, se krásně doplňují.

Musím se pochlubit, že můj muž byl salátem naprosto nadšený – když mu salát ode mne chutná, cítím se vždy jako vítěz! 🙂

Nechte si chutnat i vy.

Ingredience na 2 porce

  • 200g (2 plné, otevřené hrsti) na kostičky pokrájené a semínek zbavené dýně hokkaido
  • 4 lžíce BIO kokosového oleje
  • 2 veliké (nebo čtyři malé) stroužky česneku
  • 4 vejce natvrdo
  • 4 špetky kajenského pepře (volitelné, kdo má rád ostřejší chutě)
  • 2 hrsti rukoly
  • 2 hrsti baby kadeřávku (nebo jiných oblíbených tmavě zelených lístků – baby špenát, polníček apod.)
  • 2 vrchovaté lžíce (20g)  domácích kokosových makových chipsů (lze použít nepečené bez příchutě)
  • růžová himalájská sůl na dochucení
  • mletý pepř na dochucení
  • 1 lžíce lístků čerstvé majoránky (nebo lžička sušené)
  • 2 lžíce nasekané hladkolisté petrželky

Příprava

Dýni jsem smíchala s kokosovým olejem, 1/3 lžičky růžové himalájské soli a na velmi jemné plátky pokrájeným česnekem a dala péct při 180°C do trouby doměkka.

Upečenou dýni jsem nechala mírně vychladnout, aby byla teplá a nebyla horká, a smíchala ji (včetně tuku, ve kterém se pekla) s rukolou a baby kadeřávkem. Následně jsem vše dochutila solí, pepřem a nasekanými bylinkami. Na salát jsem položila na čtvrtky pokrájená, uvařená a vychladlá vejce na tvrdo, jež jsem posypala kajenským pepřem. Navrch jsem dala kokosové makové chipsy.

Vaše Maruška