Salát s olomouckými tvarůžky a karamelizovaným pomerančem (paleo)

V létě bych normálně šoupla tvarůžek na sálat, pokrájela pomeranče, zálivku si udělala zvlášť a bylo by hotovo. Avšak takhle na podzim mi kombinace teplých a studených surovin společně se zahřívacím kořením přijde lepší a ještě chutnější.

Nechte si chutnat i vy 🙂

Ingredience na 2 porce

  • 6 malých olomouckých tvarůžků (120 g)
  • 1 lžíce cibulového prášku
  • špetka růžové himalájské soli
  • 2 špetky kajenského pepře
  • 1 pomeranč
  • 1 lžíce ghee nebo másla nebo extra panenského olivového oleje
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky růžové himalájské soli
  • 1 stroužek česneku
  • špetka mletého hřebíčku
  • 4 lžíce tekutého balsamikového octa (bez cukru a konzervantů)
  • 40 g (větší hrst) pekanových ořechů
  • 120 g mixu zelených listů (baby špenát, polníček, baby kadeřávek, rukola apod. – použila jsem baby špenát a polníček)
  • 1 lžíce lístků čerstvého oregana (volitelné; já bylinky v salátu miluji a na zahrádce ještě mám)

Příprava

Tvarůžky dám na 2 hodiny do mrazáku – tento krok je VELMI DŮLEŽITÝ, aby se tvarůžky při grilování neroztekly na kaši.

Vyndám je z mrazáku a obalím je ze všech stran v cibulovém prášku smíchaném se solí. Posypu je kajenským pepřem.

Troubu zapnu na grilování a nechám zahřát na 220°C. Tvarůžky dám na pečící papír a griluji je 6 minut. Čím déle bych grilovala, tím spíše se roztečou.

Pomeranč oloupu, rozdělím na měsíčky, které ještě rozpůlím. Smíchám ho s ghee, prolisovaným česnekem, skořicí, solí, hřebíčkem, balsamikovým octem a pekanovými ořechy.

Dám péct stejně do trouby zapnuté na grilování při 220°C na 10 minut. Pomeranče krásně s octem zkaramelizují.

Ještě za tepla je smíchám se salátem a bylinkami a navrch položím 3 grilované tvarůžky.

Vaše Maruška