Salát s olomouckými tvarůžky a karamelizovaným pomerančem (paleo)
V létě bych normálně šoupla tvarůžek na sálat, pokrájela pomeranče, zálivku si udělala zvlášť a bylo by hotovo. Avšak takhle na podzim mi kombinace teplých a studených surovin společně se zahřívacím kořením přijde lepší a ještě chutnější.
Nechte si chutnat i vy 🙂
Ingredience na 2 porce
- 6 malých olomouckých tvarůžků (120 g)
- 1 lžíce cibulového prášku
- špetka růžové himalájské soli
- 2 špetky kajenského pepře
- 1 pomeranč
- 1 lžíce ghee nebo másla nebo extra panenského olivového oleje
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky růžové himalájské soli
- 1 stroužek česneku
- špetka mletého hřebíčku
- 4 lžíce tekutého balsamikového octa (bez cukru a konzervantů)
- 40 g (větší hrst) pekanových ořechů
- 120 g mixu zelených listů (baby špenát, polníček, baby kadeřávek, rukola apod. – použila jsem baby špenát a polníček)
- 1 lžíce lístků čerstvého oregana (volitelné; já bylinky v salátu miluji a na zahrádce ještě mám)
Příprava
Tvarůžky dám na 2 hodiny do mrazáku – tento krok je VELMI DŮLEŽITÝ, aby se tvarůžky při grilování neroztekly na kaši.
Vyndám je z mrazáku a obalím je ze všech stran v cibulovém prášku smíchaném se solí. Posypu je kajenským pepřem.
Troubu zapnu na grilování a nechám zahřát na 220°C. Tvarůžky dám na pečící papír a griluji je 6 minut. Čím déle bych grilovala, tím spíše se roztečou.
Pomeranč oloupu, rozdělím na měsíčky, které ještě rozpůlím. Smíchám ho s ghee, prolisovaným česnekem, skořicí, solí, hřebíčkem, balsamikovým octem a pekanovými ořechy.
Dám péct stejně do trouby zapnuté na grilování při 220°C na 10 minut. Pomeranče krásně s octem zkaramelizují.
Ještě za tepla je smíchám se salátem a bylinkami a navrch položím 3 grilované tvarůžky.
Diskuze
Zatím žádné komentáře.