Výborná pečená zelenina (paleo)

Pečenou zeleninu jsem vzala jako přílohu k masu na narozeninovou oslavu k manželovo rodičům. Byla jsem velmi příjemně překvapena a polichocena, když jsem dostala pochvalu, že „tahle zelenina je fakt dobrá a má chuť“.

Už dávno vím, že zelenina může být skvělou přílohou, když se dochutí tukem a kořením – nic na tom v podstatě není 🙂

Ingredience na 4-6 porcí

  • 2 středně veliké mrkve (250 g)
  • 150 g  celeru bulvového
  • 1/2 pórku
  • 2 středně veliké červené papriky (200 g)
  • 1 lilek
  • 3 větší žampióny
  • 120 ml extra panenského olivového oleje
  • 6 stroužků česneku
  • 1 hrst hladkolisté petržele
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 4 špetky kajenského pepře (nebo dle potřeby ostrosti)
  • 2 lžičky růžové himalájské soli
  • mletý pepř na dochucení

Příprava

Troubu jsem zapnula na 175 °C. Mrkev jsem oloupala a nakrájela na tenká kolečka. Celer i lilek jsem oloupala a nakrájela na kostičky. Omytý pórek jsem pokrájela na tenká kolečka. Papriky jsem zbavila jadérek a nakrájela na proužky.  Žampióny jsem zas nakrájela na plátky a to samé jsem udělala s oloupanými stroužky česneku. Vše jsem v zapékací míse smíchala dohromady s nasekanou petrželkou, kořením a olejem a dala péct hodinu do trouby.

Občas jsem zeleniny v průběhu pečení promíchala.

Vaše Maruška