Základní Rutina salát
Neznám nikoho, komu by tento salát nechutnal! Kdykoliv chci někoho pohostit a udělat mu zeleninu, nad kterou se bude oblizovat, udělám tento salát. Základ vesměs používám stejný – mix zelených listů, restované cibule, papriky a mrkve, které zeleni dají nasládlou chuť a tak nemusím používat žádnou zálivku. Tento základní salát lze kombinovat s čímkoliv vás napadne a máte rádi – sama jsem ozkoušela s kozím sýrem a vlašskými ořechy, medem a kuřecím masem a konopnými semínky, nebo plísňovým sýrem a jablkem. Až na kozí sýr, který není každému pochuti, jsem se vždy setkala s úspěchem (i u pánské populace J).
V zimě míchám zelené listy s restovanou zeleninou ještě zatepla, abych je spařila. V létě nechám teplou zeleninu vychladnout, než ji smíchám se zelení.
S tímto salátem nešlápnete vedle 😉
Ingredience (na cca 3-4 porce)
- 200g zelených listů (mix polníčku, baby špenátu a rukoly)
- 1 zralé avokádo
- 1 červená cibule pokrájená nadrobno
- 1 středně velká mrkev
- 1 červená paprika
- 6 (20 g) půlek na slunci sušených rajčat (bez oleje)
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
Příprava
Zelené listy omyji, nechám odkapat a dám do mísy. K listům přidám na kostičky nakrájené avokádo a pokrájená sušená rajčata.
V nepřilnavé pánvi rozpálím olivový olej a přimíchám nadrobno pokrájenou cibulku, nahrubo nastrouhanou mrkev, na kostičky pokrájenou červenou papriku a restuji na střední teplotě cca 8 min, aby zelenina změkla.
Podle potřeby nechám hotovou zeleninu vychladnout, nebo ještě za tepla vmíchám do salátu.
Promíchám vše důkladně a servíruji jako přílohu, nebo jako základ, do kterého přimíchávám ingredience dle chuti a toho, co mi dům nabízí 🙂
Diskuze
Ahoj Maruško, musím říct, že takhle výborný salát jsem snad ještě nejedla:-), smíchala jsem ho s hlávkovým salátem ze zahrádky a měli jsme ho s mozzarellou, ale dal by se úplně v pohodě jíst jen holý. Moc díky!
Ahoj, tak v tomto případě nebudu skromná....Petro, já vím....kamkoliv ho vezmu, všichni ho chválí :-) díky moc ;)