Základní Rutina salát

Neznám nikoho, komu by tento salát nechutnal! Kdykoliv chci někoho pohostit a udělat mu zeleninu, nad kterou se bude oblizovat, udělám tento salát. Základ vesměs používám stejný – mix zelených listů, restované cibule, papriky a mrkve, které zeleni dají nasládlou chuť a tak nemusím používat žádnou zálivku. Tento základní salát lze kombinovat s čímkoliv vás napadne a máte rádi – sama jsem ozkoušela s kozím sýrem a vlašskými ořechy, medem a kuřecím masem a konopnými semínky, nebo plísňovým sýrem a jablkem. Až na kozí sýr, který není každému pochuti, jsem se vždy setkala s úspěchem (i u pánské populace J).

V zimě míchám zelené listy s restovanou zeleninou ještě zatepla, abych je spařila. V létě nechám teplou zeleninu vychladnout, než ji smíchám se zelení.

S tímto salátem nešlápnete vedle 😉

Ingredience (na cca 3-4 porce)

  • 200g zelených listů (mix polníčku, baby špenátu a rukoly)
  • 1 zralé avokádo
  • 1 červená cibule pokrájená nadrobno
  • 1 středně velká mrkev
  • 1 červená paprika
  • 6 (20 g) půlek na slunci sušených rajčat (bez oleje)
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje

Příprava

Zelené listy omyji, nechám odkapat a dám do mísy. K listům přidám na kostičky nakrájené avokádo a pokrájená sušená rajčata.

V nepřilnavé pánvi rozpálím olivový olej a přimíchám nadrobno pokrájenou cibulku, nahrubo nastrouhanou mrkev, na kostičky pokrájenou červenou papriku a restuji na střední teplotě cca 8 min, aby zelenina změkla.

Podle potřeby nechám hotovou zeleninu vychladnout, nebo ještě za tepla vmíchám do salátu.

Promíchám vše důkladně a servíruji jako přílohu, nebo jako základ, do kterého přimíchávám ingredience dle chuti a toho, co mi dům nabízí 🙂

Vaše Maruška