Zimní salát s karamelizovanými ořechy, teplou hruškou a feta sýrem (paleo)

Salát, který zahřeje a krásně provoní kuchyň, obsahuje pečené i syrové suroviny, je bohatý na vitální látky, jichž v zimním období není nikdy dost. Kombinace teplé hrušky, horkých karamelizovaných lískových ořechů, protizánětlivého koření s čerstvými zelenými lístky a granátovým jablkem nemá chybu. Feta sýr zajistí dostatek bílkovin a ke všemu tak parádně sedí.

Dobrou chuť 🙂

1 porce obsahuje 453 kCal, 29 g tuků, 16 g bílkovin a 25 g sacharidů

Ingredience na 3 porce

  • 60 g loupaných lískových ořechů
  • 1 lžička medu
  • 1/3 lžičky skořice
  • 1/3 lžičky mleté vanilky
  • 1 větší měkká hruška (150 g)
  • špetka růžové himalájské soli
  • 300 gramové granátové jablko (po vydlabání zbude cca 90 g granátových semen)
  • 210 g salátových listů (použila jsem mix salátů endivie, čekanky a raddichio a lístky baby špenátu)
  • 250 g Feta sýru

Na zálivku

  • 3 lžíce plnotučného acidofilního mléka (30 ml)
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička jablečného octa
  • 1 lžička čerstvě vymačkané citrónové šťávy
  • růžová himalájská sůl a mletý pepř na dochucení (podle potřeby)

Příprava

Troubu jsem zapnula na 175°C. Loupané lískové ořechy jsem smíchala s medem, skořicí, vanilkou a solí. Dám na pečící papír, na který vyskládám i oloupanou, na 6 dílů nakrájenou a skořicí posypanou hrušku.

Peču v troubě 10 minut, pak oříšky promíchám a peču ještě 5 minut. Nechám lehce vychladnout.

Během pečení si připravím zálivku tak, že veškeré ingredience smíchám dohromady. Z granátového jablka vydlabu semínka.

1 porci připravím tak, že 1/3 salátových listů smíchám s 1/3 připravené zálivky. Posypu 1/3 semen z granátového jablka, 83 g strouhaného Feta sýru. Navrch nandám 2 díly pečené hrušky, jež jsem pokrájela na menší kousky, a 2 lžíce pečených, karamelizovaných lískových oříšků.

Výborný, teplý salát je hotov!

Vaše Maruška