Zimní salát s karamelizovanými ořechy, teplou hruškou a feta sýrem (paleo)
Salát, který zahřeje a krásně provoní kuchyň, obsahuje pečené i syrové suroviny, je bohatý na vitální látky, jichž v zimním období není nikdy dost. Kombinace teplé hrušky, horkých karamelizovaných lískových ořechů, protizánětlivého koření s čerstvými zelenými lístky a granátovým jablkem nemá chybu. Feta sýr zajistí dostatek bílkovin a ke všemu tak parádně sedí.
Dobrou chuť 🙂
1 porce obsahuje 453 kCal, 29 g tuků, 16 g bílkovin a 25 g sacharidů
Ingredience na 3 porce
- 60 g loupaných lískových ořechů
- 1 lžička medu
- 1/3 lžičky skořice
- 1/3 lžičky mleté vanilky
- 1 větší měkká hruška (150 g)
- špetka růžové himalájské soli
- 300 gramové granátové jablko (po vydlabání zbude cca 90 g granátových semen)
- 210 g salátových listů (použila jsem mix salátů endivie, čekanky a raddichio a lístky baby špenátu)
- 250 g Feta sýru
Na zálivku
- 3 lžíce plnotučného acidofilního mléka (30 ml)
- 1 lžička medu
- 1 lžička jablečného octa
- 1 lžička čerstvě vymačkané citrónové šťávy
- růžová himalájská sůl a mletý pepř na dochucení (podle potřeby)
Příprava
Troubu jsem zapnula na 175°C. Loupané lískové ořechy jsem smíchala s medem, skořicí, vanilkou a solí. Dám na pečící papír, na který vyskládám i oloupanou, na 6 dílů nakrájenou a skořicí posypanou hrušku.
Peču v troubě 10 minut, pak oříšky promíchám a peču ještě 5 minut. Nechám lehce vychladnout.
Během pečení si připravím zálivku tak, že veškeré ingredience smíchám dohromady. Z granátového jablka vydlabu semínka.
1 porci připravím tak, že 1/3 salátových listů smíchám s 1/3 připravené zálivky. Posypu 1/3 semen z granátového jablka, 83 g strouhaného Feta sýru. Navrch nandám 2 díly pečené hrušky, jež jsem pokrájela na menší kousky, a 2 lžíce pečených, karamelizovaných lískových oříšků.
Výborný, teplý salát je hotov!
Diskuze
Vynikající!
To mne těší!