„Ultra zeleňák“ smoothie
Už si pomalu začínám užívat čerstvých smoothies v pravidelnějších intervalech, než tomu bylo v zimě. Mám zasazené všechny bylinky, které používám (jupíjej 🙂 ) a celkově větší chuť popíjet tyto osvěžující a velmi zdravé nápoje. Dnes jsem zvolila variantu (kromě zázvoru) ze samých zelených super potravin, které mají blahodárné účinky na naše zdraví a zažívání. Jsem už zvyklá nepít příliš sladká smoothies, ale kdo ještě nepřivykl, může zlehka dosladit medem (snažte se však časem jakékoliv doslazování vynechat a dochucovat pouze ovocem ve střídmém množství).
Nechte si chutnat, je to lahůdka 🙂
Ingredience na 2-3 porce (1 litr)
- 1 středně velké sladké zelené jablko (oloupané, pokud není v BIO kvalitě; použila jsem kyselejší druh jablka)
- 1/2 salátové okurky (oloupané, pokud není v BIO kvalitě)
- 1/2 zralého avokáda (vydlabaného ze slupky)
- 1,5 cm čerstvého zázvoru tloušťky palce
- šťáva z 1/2 citrónu
- 1 velká plná otevřená hrst polníčku
- 1 velká plná otevřená hrst baby špenátu
- 1 velká plná otevřená hrst baby kadeřávku
- 6 lístků máty (použila jsem jahodovou mátu)
- 500ml vody
Postup
Jablko zbavím stopky a bubáka a rozkrájím ho na čtvrtky (jader se nezbavuji). Dám ho do nádoby na smoothie. Do nádoby přidám na kolečka pokrájenou okurku. Dužinu avokáda lžící vydlabu ze slupky a přihodím do nádoby (bez pecky). Zázvor oloupu a také dám k ostatním surovinám. Nakonec přidám mix zelených lístků, šťávu z 1/2 citrónu a mátu. Mixuji při vysokých otáčkách cca 50 vteřin.
Diskuze
Ahoj Maruško, používáš mixér přímo na smoothie nebo nějaký univerzální? Já mám pouze tyčový a myslím, že díky tomu mi smoothie jako velká dobrota nepřijde :-(
Ahoj Veroniko, ano, používám speciální vysokootáčkový mixer od G21. Prečti si můj článek o smoothies, popisuji tam parametry mixeru a je tam jeden recept, který se dá tyčákem na zkoušku umixovat (z měkkých ingrediencí). Jinak je ale třeba mít výkonnější, aby v nápoji nebyly nepříjemné kousky.